Нітрозаміни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нітро́заміни (N-нітро́зоаміни) — органічні сполуки із загальною формулою R1R2NNO, де R1, R2 — алкільний або арильний радикал. Є також первинні нітрозаміни (нестійкі, зазвичай не можуть бути виділені окремо)[1] та їхні N-ацильні похідні загальної формули RN(X)NO — нітрозаміди (X = COR), нітрозосечовини[en] (X = CONR2), нітрозоуретани (X = COOR) та інші.

Отримання[ред. | ред. код]

Утворення нітрозамінів здійснюється введенням нітрозо-групи у вторинні аміни або аміди наступними речовинами:

Нітрозаміни отримують також взаємодією вторинних амінів із нітритом натрію й формальдегідом або хлоралем[en]:

Будова[ред. | ред. код]

Атоми в молекулах нітрозамінів розташовуються в одній площині. Будова молекули найпростішого органічного нітрозаміну (CH3)2NNO:

Обертання по зв'язку N−N ускладнене великою енергетичною перепоною (ΔG = 75—190 кДж/моль).

В ультрафіолетовому спектрі присутні 2 смуги λмакс = 360 нм (перехід n → π, ε ~ 100) і λмакс = 230—255 нм (перехід n → π, ε ~ 5000).

В ІЧ-спектрі розрізняються 2 особливі смуги для зв'язку N=O (1430—1530 см−1) і зв'язку N−N (~1000 см−1).

Фізичні та хімічні властивості[ред. | ред. код]

Первинні нітрозаміни (R1 = H) — малостійкі речовини, стійкі тільки при температурах нижче 0 ° C.

Нітрозаміни є рідкими або твердими речовинами жовтого кольору, поодинці — малостійкі. Добре розчинні у воді й у багатьох органічних розчинниках.

За дії відновників (водень на платині, паладії, LiAlH4) нітрозаміни перетворюються в похідні гідразину. Дія сильніших відновників (водень на нікелі Ренея, амальгама натрію) на нітрозаміни супроводжується розривом зв'язку N−N з утворенням вторинних амінів.

Азотна й перфторпероксиоцтова кислоти окислюють нітрозаміни у відповідні N-нітраміни. Ангідриди органічних кислот ацилюють нітрозаміни та розривають зв'язок N−N. Дія хлороводню також призводить до розриву зв'язку N−N.

Фотоліз нітрозамінів у парогазовому стані призводить до розриву зв'язку N−N і утворення радикала R2N·.

Застосування[ред. | ред. код]

Нітрозаміни застосовують для вилучення вторинних амінів із сумішей, а також для створення деяких лікарських препаратів і органічних барвників.

Біологічний вплив[ред. | ред. код]

Нітрозаміни є високотоксичними сполуками. За попадання в організм вони вражають печінку, викликають кровотечу, конвульсії, можуть призвести до коми. Велика частина нітрозамінів мають сильну канцерогенну дію, виявляють мутагенні властивості. Проте N-нітрозо-N-метилсечовина[en] навпаки має протипухлинну активність.

Нітрозаміни в косметиці[ред. | ред. код]

Нітрозаміни є в багатьох косметичних засобах та їжі, але їх не вказують у складі, оскільки вони знаходяться у вигляді домішок (концентрація 1—3 ppm). Нітрозаміни були виявлені в 53 інгредієнтах і понад 10 тис. продуктів, що дозволяє скласти приблизний перелік добавок, де вони зустрічаються: туші, кондиціонери для волосся, дитячі та дорослі шампуні, бальзами-ополіскувачі, лосьйони й креми для засмаги та інші. Нітрозаміни утворюються в косметиці, коли за певних умов нітрати сполучаються з різними амінокислотами. Наприклад, коли аміноспирти, як-от діетаноламін[en] (DEA) або триетаноламін[en] (ТЕА), використовуються як консерванти, які можуть розкладатися до нітратів. Оскільки ці різні сполуки руйнуються з плином часу, вони можуть перетворюватися в нітроза міни. І DEA, і TEA є загальними домішками, які використовуються для регулювання водневого показника або є зволожувачами[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. nitrosamines // IUPAC Gold Book.
  2. Impurities of Concern in Personal Care Products. Skin Deep Cosmetics Database. EWG. Архів оригіналу за 23 березня 2019. Процитовано 23 березня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]