Об'їзна дорога Середмістя Варшави

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Об'їзна дорога Середмістя Варшави
Загальні дані
Країна Польща Польща
Міста Варшава
OpenStreetMap 336074 ·R (Варшава)

Об'їзна дорога Середмістя Варшави на мапі міста
Вулиця Стажинського
Алея Сполучених Штатів
Траса Лазєнковська
Вулиця Окопова

Об'їзна дорога Середмістя (пол. Obwodnica śródmiejska, obwodnica Śródmieścia) — внутрішня кільцева дорога, що з'єднує центральні райони Варшави, одна з трьох запланованих міських кільцевих доріг [1].

Перебіг[ред. | ред. код]

Траса Лазєнковська ( алея Сполучених ШтатівЛазєнковський міст – алея Армії Людової – вул. Вавельська) – вул. Кшицького (північний напрямок) – вул. Рашинська – площа Завіши – вул. Товарова – вул. Окоповакільце Групи Армії Крайової «Радослав» - вул. СломінськогоГданський місткільце Стефана Стажинськоговул. Стажинського - кільце Жаба - плановане з'єднання кільця Жаба з вул. Забранецькою на схід від лінії Привіслянської залізниці, з'єднання з вул. Радзимінскою – модернізована вул. Забранецька – плановане сполучення вул. Забранецької з вул. Вятрачною – віадук над коліями – модернізована вул. Вятрачнакільце Вятрачна .

Відсутні частини[ред. | ред. код]

Більша частина об’їзної в центрі міста вже існує, але для її завершення ще не вистачає ділянки, яка з’єднує кільце Жаба через Таргувек з кільцем Вятрачна – т.зв. об'їзна Праги [2]. Ця ділянка мала бути готова до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, але в 2009 році президент Варшави Ханна Гронкевич-Вальц і Рада Варшави вирішили перенести будівництво на невизначену дату після 2013 року [3].

У жовтні 2015 року було оголошено тендер на проєктування ділянки між кільцем Вятрачна та вул. Радзимінською (без ділянки до кільця Жаба). За інформацією ЗМІ, будівництво триватиме з 2019 по 2021 рік [4]. Її початкова концепція була представлена Управлінням муніципальних дорожних інвестицій у 2017 році [5] . У серпні 2017 року було подано заявку на прийняття рішення щодо екологічних умов [6], а в листопаді та грудні 2017 року були проведені громадські консультації щодо майбутньої інвестиції [7]. У січні 2019 року ЗМІ повідомляли про зміни в бюджеті через затримки з підготовкою документації, які означають перенесення будівництва ділянки від кільця Вятрачна до вул. Радзимінської на 2022-2024 роки [8].

Додаткові інвестиції[ред. | ред. код]

Окрім будівництва естакад над кільцем Стажинського, здійсненого у 20052007 роках, також розглядаються або плануються наступні інвестиції для покращення руху на об’їзді центру міста:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Obwodnica Śródmieścia. SISKOM.
  2. Obwodnica Śródmieścia odcinek wschodni. SISKOM.
  3. Nowe odnóża Żaby - skrzyżowanie gigant powstanie na Pradze. 3 грудня 2009.
  4. Obwodnica Pragi, czyli najpilniejsza inwestycja w Warszawie [INFOGRAFIKA]. Gazeta.pl. 17 жовтня 2015.
  5. Obwodnica na Pradze bez bezkolizyjnych skrzyżowań? "Od razu się zakorkuje". Gazeta.pl. 3 квітня 2017.
  6. Krok w stronę praskiej obwodnicy: wniosek o decyzję środowiskową. tvnwarszawa.tvn24.pl. 18 серпня 2017.
  7. Z jaką obwodnicą śródmiejską będzie nam po drodze?. um.warszawa.pl. 24 жовтня 2017. Архів оригіналу за 3 листопада 2017. Процитовано 18 листопада 2023.
  8. Obwodnica śródmiejska opóźniona. Jej budowę obiecują od wielu lat. tvnwarszawa.tvn24.pl. 25 січня 2019.