Олав Ґейрстад-Альв

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олав Ґейрстад-Альв
Олав Ґейрстад-Альв
Олав Ґейрстад-Альв
Конунг Олав і маленькі люди, ілюстрація Джорджа Пірсона
Конунг Вестфоллу
бл. 820 р. — бл. 845 р.
Попередник: Ґудрьод Мисливець
Наступник: Ранґвальд Шанований
 
Народження: бл. 800 р.
Вестфолл
Смерть: бл. 845 р.
Естфолл
Рід: Інґлінґи
Батько: Ґудрьод Мисливець
Мати: Alfhildd
Діти: Ранґвальд Шанований

Олав Ґейрстад-Альв або Ґейрстадальв (давньоскан. Ólaf Geirstaðaálf) — напівлегендарний конунг Вестфоллу, правив перші вісімнадцять років самостійно, а коли молодший єдинокровний брат виріс, став співправителем Вестфоллу з ним, решту терміну до смерті.

Родовід[ред. | ред. код]

Докладніше: Родовід Інґлінґів

Життєпис[ред. | ред. код]

Майже всі стиснуті відомості про життя Олава зібрані в «Колі Земному», в «Сазі про Інґлінґів» ісландського скальда Сноррі Стурлусона.

Він був первістком Гудрьода Мисливця від його першої дружини Альвгільд Альвгейрсдоттір, дочки конунга Альвгейма Альвгейра[1].

Олав успадкував вотчину у 20 років, коли Ґудрьода вбили, а Гальвдану відповідно був рік, про що також прямо згадується[2]. Тим часом конунг Альвгейр захопив назад посаг, тож Олав мав у підпорядкуванні лише Вестфолл[3]. Потім Вермланд також відпав від синів Ґудрьода, сина ще Гальвдана Білої Кістки, і вони почали платити данину свейським конунгам[3].

З «Саги про Гальвдана Чорного» відомо, що Гальвдан взяв владу у 18 років[4], це означає, що Олаву було вже 38 років. Вони розділили Вестфолл рівно навпіл, причому старшому відійшла західна частина, а молодшому східна[3].

Про його одруження нічого не відомо, але він мав сина Ранґвальда[5], який став спадкоємцем батькової частини Вестфоллу і приходився двоюрідним братом Гаральду Прекрасноволосому[6].

Згадується, що він помер від подагри. Існує інша легенда, що Олав Ґейрстад-Альв та інші лідери місцевої громади були поховані живцем, щоб зупинити чуму у VIII ст., яка нібито була спричинена подихом небезпечної тварини[7].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]