Операція «Дати Надію»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Операція «Дати Надію»

Операція «Дати Надію» (англ. Operation Provide Hope) — операція доставки гуманітарної допомоги повітряними силами США в країни, що утворилися після розпаду Радянського Союзу, з метою підтримати молоді незалежні держави у період становлення демократії і переходу до ринкової економіки.

У січні 1992 року на Міжнародній Координаційній конференції в Вашингтоні було оголошено про американську допомогу. Операція розпочалася 10 лютого 1992 року. У цей день 12 військово-транспортних літаків ВПС США Lockheed C-5 Galaxy («Гелексі») і Lockheed C-141 Starlifter («Старліфтер»), що базувалися в Німеччині й Туреччині, доставили 500 тонн продовольства і медикаментів у 12 міст, серед яких Київ, Москва, Санкт-Петербург, Мінськ, Кишинів, Єреван, Алма-Ату, Душанбе, Ашхабад, Баку, Ташкент та Бішкек. У ході першої фази операції, що тривала до кінця лютого, ВПС США здійснили 65 вильотів і доставили 2274 тонн гуманітарних вантажів[1]. До операції залучалися як літаки C-5, Lockheed C-130 Hercules і C-141 Військово-повітряних сил США, так і цивільні авіалайнери, зафрахтовані Міністерством оборони США. Спочатку допомога виділялася із запасів, що залишилися після війни в Перській затоці[2].

До серпня 1993 було виконано 282 транспортних рейси й доставлено 7012 тонн вантажів[2]. У червні 1997 року відбувся 500-й транспортний рейс в межах операції Provide Hope [1] .

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]