Світі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Оробланко)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Світі

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Streptophyta
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Евдикоти
Підклас: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Рутові (Rutaceae)
Рід: Цитрус (Citrus)
Вид: Світі
Citrus maxima x Citrus paradisi
Синоніми
Oroblanco
Посилання
NCBI: 662765

Світі (англ. Citrus Sweetie; також відомий як оробланко, англ. oroblanco) — сорт цитрусових, гібрид помело з білим грейпфрутом. Виведений на цитрусовій експериментальній станції Каліфорнійського університету[1][2] та запатентований у 1981 році[3].

Завдання, яке ставили вчені, полягало в тому, щоб зробити грейпфрут солодшим. Хоча це їм цілком вдалося, світі досі не став популярним цитрусовим — можливо, тому, що в ньому, як і в помело, занадто багато «відходів».[джерело?]

Плоди світі залишаються зеленими навіть після повного дозрівання.

Вирощування[ред. | ред. код]

Світі

Дерева оробланко швидко ростуть й енергійно пристосовуються до навколишнього середовища. Вирощуються на території в 1500 га в Каліфорнії, і понад 10 га в Австралії. Широко культивуються в Ізраїлі (з 1984), де й виникла торгова марка «Світі». Саме Ізраїль є головним експортером світі на європейські ринки.

Використання[ред. | ред. код]

Вибирати світі треба так: його шкірка повинна бути гладкою і блискучою, а сам він — досить важким для свого розміру. Їдять його так само, як грейпфрут, розрізавши навпіл, або додають у салати, очистивши від шкірки і плівок. Вміст калорій і вітаміну С такий, як і в грейпфрута.

Вчені прийшли до висновку, що світі знижує рівень холестерину в крові краще за своїх прабатьків, але він солодший, ніж грейпфрут, і не такий великий, як помело.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Пономарьов П.Х., Донцова І.В., Гірняк Л.І. Товарознавство тропічних і субтропічних фруктів. — Київ : ЦУЛ, 2006. — 184 с. — ISBN 966-364-349-8.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Soost, R.K.; Cameron, J.W. (1980). ‘Oroblanco’, a triploid pummelo-grapefruit hybrid. HortScience. 15 (5): 667–669. 
  2. Soost, Robert K.; Cameron, James W. (1980). Oroblanco: A new grapefruit hybrid. CALIFORNIA AGRICULTURE. 34 (11): 16–17. 
  3. United States Patent: PP04645. United States Patent and Trademark Office. 10 лютого 1981. Архів оригіналу за 26 грудня 2017. Процитовано 8 лютого 2018. 

Посилання[ред. | ред. код]