Освалду Гонсалвіс Крус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Освалду Гонсалвіс Крус
Народився 5 серпня 1872(1872-08-05)[1][2][3]
São Luiz do Paraitingad, Сан-Паулу, Бразилія
Помер 11 січня 1917(1917-01-11)[1][2][3] (44 роки)
Петрополіс, Ріо-де-Жанейро, Бразилія
·ниркова недостатність
Країна  Бразилія
Діяльність лікар, мікробіолог, бактеріолог
Галузь диптерологія
Alma mater Федеральний університет Ріо-де-Жанейро
Знання мов португальська
Членство Бразильська академія літературиd і Brazilian National Academy of Medicined
Діти Walter Cruzd і Oswaldo Cruz Filhod
Автограф
Пам'ятник Освальду Крусу у Ріо-де-Жанейро

Освалду Гонсалвіс Крус (порт. Oswaldo Gonçalves Cruz ; 5 серпня 1872(18720805), Сан-Луїс-ду-Парайтінг, штат Сан-Паулу, Бразильська імперія - 11 лютого 1917, Петрополіс, Бразилія ) — бразильський вчений, бактеріолог, епідеміолог та гігієніст, державний діяч, міністр охорони здоров'я Бразилії (з 1903), міський голова Петрополіса (з 1916). Доктор медицини (з 1892). Член Бразильської академії літератури (1912-1917).

Засновник та багаторічний керівник Інституту Освальдо Круса[en] (епідеміологічного центру) у Ріо-де-Жанейро, названого його ім'ям.

Біографія[ред. | ред. код]

У дитинстві зі своєю родиною переїхав до Ріо-де-Жанейро. У 15-річному віці вступив на медичний факультет Федерального університету Ріо-де-Жанейро. У 1892 році здобув ступінь доктора медицини, захистивши дисертацію про воду як засіб поширення мікробів . Натхненний роботами Луї Пастера, в 1896 році вирушив до Парижа, де пройшов спеціалізацію в галузі бактеріології в Інституті Пастера, в якому працювали тоді провідні представники цієї галузі науки того часу.

Надалі досвід, набутий ним в Інституті Пастера, сприяв успішним заходам з викорінення жовтої лихоманки, бубонної чуми, малярії та віспи, що були широко поширені у Бразилії, особливо в штаті Ріо-де-Жанейро.

Ініціював будівництво заводу з виробництва сироватки проти хвороб у Ріо-де-Жанейро. У 1903—1907 роках запропонував методи боротьби з комарами, рознощиками зарази, і місцями їхнього розмноження, обкурювання будинків та ізоляції хворих. Прогрес був дуже повільним. Через опір населення тоді вченому не вдалося запровадити широко поширену вакцинацію проти віспи. У 1904 році навіть виникли громадянські заворушення у столиці країни та обов'язкова вакцинація, запропонована Крусом була припинена. Однак у 1908 році сильна епідемія віспи змусила людей масово вдатися до вакцинації. Загинуло близько 9000 осіб. Крус був виправданий і його заслуга боротьби з хворобою була визнана.

Започаткував експериментальну медицину та санітарію в Бразилії. Його престиж у міжнародної наукової спільноти був незаперечний. У 1907 році з нагоди 14-го Міжнародного конгресу з гігієни та демографії в Берліні Крус був нагороджений золотою медаллю на знак визнання успіхів санітарії в Ріо-де-Жанейро. У 1909 році він пішов з посади міністра охорони здоров'я, присвятивши себе виключно епідеміологічному інституту, названому пізніше його ім'ям.

Помер у 1917 році через ниркову недостатність.

Його син Вальтер Крус, шестиразовий чемпіон Бразилії з шахів (між 1938 та 1953 роками).

Пам'ять[ред. | ред. код]

Банкнота в 50 бразильських крузадос

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]