Охтирський комбінат хлібопродуктів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Охтирський комбінат хлібопродуктів
Тип державне підприємство
Галузь харчова промисловість
Засновано 1967
Штаб-квартира Україна Охтирка
вул. Червоноармійська, 11
Продукція мука, крупи

Охтирський комбінат хлібопродуктів — підприємство харчової промисловості в місті Охтирка Сумської області.

Історія[ред. | ред. код]

Комбінат був створений у 1967 році на базі млинового заводу № 7, що раніше діяв. Після того, як у 1974 році до складу комбінату увійшли кукурудзяний завод і заготзерно, Охтирський комбінат хлібопродуктів увійшов до числа найбільших підприємств міста Охтирка[1].

Після проголошення незалежності України комбінат перейшов у відання міністерства сільського господарства та продовольства України.

У березні 1995 року Верховна Рада України внесла комбінат до переліку підприємств, приватизація яких заборонена у зв'язку з їх загальнодержавним значенням.

Після створення у серпні 1996 року державної акціонерної компанії «Хліб України» комбінат став дочірнім підприємством ДАК «Хліб України»[2].

Економічна криза, що почалася у 2008 році ускладнила становище підприємств агропромислового комплексу, у травні 2008 року хлібна база № 82 (у м. Ворожба Білопільського району Сумської області) було включено до складу КХП.

У березні 2011 року комбінат став одним із трьох підприємств системи державних резервів України, які отримали дозвіл на помел зерна з державних резервів на борошно для виготовлення соціальних сортів хліба та хлібобулочних виробів Володимир Івченко[3].

У березні 2015 року КХП було включено до переліку підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки України.

У 2017 році на Охтирському комбінаті хлібопродуктів було встановлено сепаратор БСХ-100 для підвищення якості очищення зерна та новий термоприлад для визначення вологості стану зерна, що зберігається в елеваторі.

Сучасний стан[ред. | ред. код]

Комбінат входить до системи підприємств Державного агентства резерву України і є одним із місць зберігання державних запасів зернових культур[4].

Основними функціями підприємства є зберігання та переробка зерна, виробництво борошно, крупи, макаронних виробів та комбікорма.

До складу підприємства входять млин, елеватор, комбікормовий цех, калібрувальний цех (з калібрування насіння), круп'яний цех, фасувальний цех, міні-пекарня з випікання хліба та магазин.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська Радянська Енциклопедія. том 1. Київ, «Українська Радянська енциклопедія», 1978. стор.310
  2. Постанова Кабінету Міністрів України № 1000 від 22 серпня 1996 р. «Про утворення Державної акціонерної компанії "Хліб України"».
  3. На Сумщині молотимуть державне зерно [Архівовано 2022-04-15 у Wayback Machine.] // «Данкор online» від 10 березня 2011 року
  4. В Охтирці таки зник хлібний запас // газета «Ваш Шанс» (Суми) від 27 листопада 2013 року

Посилання[ред. | ред. код]