Падитель Валерій Борисович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Валерій Падитель
Валерій Борисович Падитель
 Полковник
Загальна інформація
Народження 26 липня 1978(1978-07-26) (45 років)
Дунаївці, Дунаєвецький район, Хмельницька область, Українська РСР, СРСР
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС  Прикордонна служба
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Герой України
Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)

Валерій Борисович Падитель (нар. 26 липня 1978[1], м. Дунаївці, Хмельницька область[2]) — український військовослужбовець, полковник Державної прикордонної служби України, учасник російсько-української війни. Лицар ордена Богдана Хмельницького III ступеня (2022). Герой України (2022). Начальник 15-го мобільного прикордонного загону.

Життєпис[ред. | ред. код]

Валерій Падитель 26 липня 1978 року народився в місті Дунаївцях на Хмельниччині.

Закінчив Національну академію Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького. У цьому ж виші 2010 року закінчив факультет підготовки керівних кадрів[3].

Служив у Херсонському, Львівському, Мостиському, Чопському, Харківському, Сумському та Донецькому прикордонних загонах, а також у Північному та Східному регіональних управліннях Державної прикордонної служби України.

У 2020 році взяв участь у відомчому проєкті «Нове обличчя керівного складу», масштабного прозорого відбору кандидатів на посади керівників органів охорони кордону, впровадженого в Державній прикордонній службі України за підтримки Посольства США в Україні та Міжнародної організації з міграції, де продемонстрував високий рівень підготовки, посівши четверте місце[3].

З 2021 року командир Донецького прикордонного загону Державної прикордонної служби України[2]. Один із оборонців Маріуполя.

21 вересня 2022 року повернувся з російського полону[4].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» (14 жовтня 2022) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі[5];
  • орден Богдана Хмельницького III ступеня (16 березня 2022) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі[6].

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]