Пам'ятник воїнам-інтернаціоналістам (Миколаїв)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пам'ятник воїнам-інтернаціоналістам

46°58′58″ пн. ш. 31°59′42″ сх. д. / 46.98278° пн. ш. 31.99500° сх. д. / 46.98278; 31.99500
Тип пам'ятник
Статус спадщини пам'ятка історії місцевого значення України
Країна  Україна
Регіон Миколаївська область, Миколаїв
Розташування Парк Перемоги, Алея бойової слави
Архітектор Ю. Т. Стешин
Матеріал алюміній, граніт
Засновано 15 лютого 1989
Встановлено 9 травня 1992
Пам'ятник воїнам-інтернаціоналістам (Миколаїв). Карта розташування: Україна
Пам'ятник воїнам-інтернаціоналістам (Миколаїв)
Пам'ятник воїнам-інтернаціоналістам (Миколаїв) (Україна)
Мапа

CMNS: Пам'ятник воїнам-інтернаціоналістам у Вікісховищі

Пам'ятник воїнам-інтернаціоналістам — монумент, присвячений воїнам, які загинули під час війни в Афганістані 1979—1989 років. Розташований на Алеї бойової слави у парку Перемоги в місті Миколаїв.

Історія[ред. | ред. код]

Орден Червоної Зірки у розриві символічних скель

Війна в Афганістані забрала життя 64 мешканців Миколаєва та Миколаївської області. Щоб увічнити пам'ять своїх товаришів, учасники Миколаївської обласної спілки воїнів-інтернаціоналістів та запасу під керівництвом полковника Олександра Дем'яненка, 15 лютого 1989 року встановили закладний камінь, що символізував початок будівництва в Миколаєві Алеї бойової слави.

Незабаром на місці каменю звели пам'ятник. За ним через 12 років з'явилася дзвіниця, по обидва боки якої встановили техніку, яка брала участь у війні.

Строки здачі проєкту постійно відсувалися: то не вистачало грошей, то будматеріалів. Нарешті, 9 травня 1992 року пам'ятник все ж таки був відкритий.

Активну участь у будівництві брав учасник бойових дій на Кубі Анатолій Шаблистий, контролював процес робіт представник Президента України у Миколаївській області Анатолій Кінах. На відкритті монументу були присутні голова Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький, голова Миколаївської обласної ради народних депутатів Іван Грицай та міський голова Миколаєва Юрій Сандюк[1].

У 2004 році за проектом архітектора Анатолія Григоренка, руками працівників НСУ-139 (керівник — Микола Кухмай) та під патронатом міського голови Миколаєва Володимира Чайки було збудовано дзвіницю на честь великого князя, знаменитого полководця Олександра Невського[2].

Опис[ред. | ред. код]

Пам'ятний монумент виконаний у вигляді гранітної скелі з рваними краями, а в розриві — орден Червоної Зірки, яким найчастіше нагороджували афганців. За іншими версіями це «земля, що піднялася вгору від вибуху міні» або «розірване серце».

Біля підніжжя пам'ятника з обох боків розташовуються гранітні плити з вигравіруваними іменами миколаївців, які загинули під час війни[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Здесь вспоминают Афган. Novosti-N (рос.). Процитовано 19 березня 2023.
  2. Григоренко Анатолий Викторович (рос.). Миколаївська організація НСАУ. Процитовано 19 березня 2023.