Пітир Бейліш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Петір Бейліш)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пітир Бейліш
Petyr Baelish
Портрет
Ейдан Гіллен в ролі Пітира Бейліша
(кадр із серіалу)
Творець: Джордж Мартін
Твори: цикл «Пісня льоду й полум'я»
Стать: чоловіча
Національність: браавосець
Раса: людина
Вік: 32 роки (в книзі «Бенкет стерв'ятників»), 36 років (в сьомому сезоні «Гра престолів»)
Дата народження: 268 рік після В.Е.
Родина: дружина — Ліза Аррен
пасинок — Роберт (в серіалі Робин) Аррен
племінники (після шлюбу з Лізою Аррен) — Робб Старк, Санса Старк, Арія Старк, Бран Старк, Рікон Старк
Діти: немає
Прізвисько: Мізинець (англ. Littlefinger)
Рід занять: Майстер над монетою, Лорд Гарренхолла та Верховний лорд Тризуба, Лорд-Протектор Долини Аррен.
Роль виконує: Ейдан Гіллен
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Лорд Пітир Бейліш (на прізвисько — Мізинець) — персонаж романів американського письменника-фантаста Джорджа Мартіна з циклу «Пісня Льоду та Вогню». З'являється в книгах «Гра престолів» (1996), «Битва королів» (1998), «Буря мечів» (2000), «Бенкет стерв'ятників» (2005) та «Вітри зими»[1]. Незважаючи на те, що в книгах Пітир Бейліш не є центральним персонажем[2], в серіалі Пітир Бейліш є одним з ключових героїв.

Родовід[ред. | ред. код]

  • Валірія, держава
  • Валірійська Імперія, могутня держава
  • Браавос, Вільне Місто
  • Бейліші, Браавоський рід
  • Бейліш, Браавоський найманець, прадід Пітира Бейліша
    • Сер Бейліш, лицар, дід Пітира Бейліша
      • Лорд Бейліш, Лорд Пальців, батько Пітира Бейліша
        • Лорд Пітир Бейліш, Лорд Гаренхолу, Лорд-Протектор Долини, Верховний Лорд Тризубця

Родовід, герб, прізвисько[ред. | ред. код]

Родич найманця з Браавоса, отримав невеликий замок на одному з півостровів Перстів. Майстер над монетою (міністр фінансів) у раді короля Роберта Баратеона, пізніше — лорд Гарренголла, верховний лорд Тризуба і лорд-протектор Долини. Отримав прізвисько «Мізинець» через свій невеликий зріст, дав йому це прізвисько брат Кейтелін Старк — Едмур Таллі, спадкоємець Річкових земель. Герб: пересмішник.

Роль в сюжеті[ред. | ред. код]

До початку описуваних подій[ред. | ред. код]

В молодості виховувався в замку Ріверран, де закохався в Кейтелін Таллі. Дізнавшись про заручини Кейтелін і спадкоємця Вінтерфелла, Брандона Старка, викликав останнього на поєдинок, але програв, одержавши тяжку рану. Після одужання був відісланий з Ріверрана. Став коханцем Лізи, другої дочки лорда Таллі.

Після приходу до влади Роберта Баратеона Пітир Бейліш отримав посаду в митниці, а згодом зайняв місце в королівській раді як Майстер над монетою.

Безпосередньо в рамках циклу[ред. | ред. код]

Активно брав участь у придворних інтригах. Сприяв початку війни між домами Ланністерів і Старків. Обдурив і зрадив Еддарда Старка, згодом підтримував короля Джофрі Баратеона. За успіхи в переговорах з домом Тіреллів був нагороджений титулом лорда Гарренголла.

Організував втечу Санси Старк з Королівської Гавані, видавши її за свою позашлюбну дочку. Прибувши в Долину Аррен, одружився з Лізою, леді Долини. Після весілля вбив свою дружину і став лордом-протектором, попри невдоволення місцевих феодалів. Отримав таким чином контроль над неповнолітнім лордом Робертом Арреном.

В екранізації[ред. | ред. код]

У телесеріалі «Гра престолів» роль Пітира Бейліша виконав ірландський актор Ейдан Гіллен[3]. Його кандидатуру схвалив особисто Джордж Мартін. За словами самого Гіллена, у своїй інтерпретації образу Бейліша він орієнтувався на реальний прототип — британського політика Пітера Мандельсона[4]. Схожу роль, а саме політика штату Балтімора Томмі Карсетті, Ейдан Гіллен зіграв в іншому серіалі каналу HBO «Дроти».

Перший сезон[ред. | ред. код]

У серіалі Пітир Бейліш з'являється, як і в книзі, на позачерговому засіданні Малої ради, коли вирішується питання про організацію турніру Правиці. Вже в першому сезоні є кілька доданих сцен за участю цього персонажа: це, зокрема, їхній діалог з Вейрисом біля підніжжя Залізного Трону, під час якого два майстри інтриг пускають шпигачки один одному, а також сцена в борделі, коли Пітир випробовує майстерність двох своїх нових повій.

Другий сезон[ред. | ред. код]

У другому сезоні Мізинець знаходиться в таборі Ренлі під час загибелі останнього і рекомендує Лорасу якомога швидше виїхати, щоб самому не бути вбитим. Також він розмовляє з Маргері про те, чи вона хоче бути королевою.

Третій сезон[ред. | ред. код]

У третьому сезоні докладно показаний епізод, як саме Бейліш дізнався про плани Тіреллів видати Сансу за Лораса: він підіслав до Лицаря Квітів одного зі своїх людей під виглядом зброєносця, і той в ліжку без проблем дізнався у Лораса потрібні відомості.

Четвертий сезон[ред. | ред. код]

У четвертому сезоні сюжетна лінія Пітира Бейліша в серіалі близька до книжкової. Він, як і раніше, успішно плете свої інтриги, а після отруєння Джофрі на весіллі останнього з Маргері допомагає сховатися Сансі Старк, холоднокровно убивши при цьому свого друга і співучасника Донтоса Голларда.

П'ятий сезон[ред. | ред. код]

У п'ятому сезоні сюжетна лінія Бейліша виходить за рамки вже написаних до того часу книг. Він особисто супроводжує Сансу в Вінтерфелл, щоб видати її (а не Джейні Куль, як у книзі) за Рамсі Болтона. У трактирі неподалік від Долини їх знаходить Брієнна Тарт і пропонує Сансі свої послуги, але Мізинець відповідає, що вона не потребує захисту. Він наказує своїм людям затримати Брієнну, але тій вдалося втекти.

У Вінтерфеллі Пітир затримується ненадовго: він отримує лист від Серсі і змушений виїхати в Королівську Гавань, не дочекавшись весілля. У столиці він запевняє королеву-регентку у своїй відданості і готовності кинути війська Долини на штурм Півночі. У той же час він зустрічається з леді Оленною Тірелл і сповіщає, що у нього для неї є приваблива пропозиція.

Шостий сезон[ред. | ред. код]

У шостому сезоні Бейліш допомагає Джону Сноу і Сансі Старк завоювати Вінтерфелл і знищити Болтонів, Амберів і Карстарків за допомогою військ Долини Аррен за підтримки Робіна Аррена і Джона Ройса. У фіналі шостого сезону розкриває свої плани Сансі Старк (завоювати Залізний Трон) і, всупереч своїм очікуванням, стає свідком проголошення Джона Сноу королем Півночі.

Сьомий сезон[ред. | ред. код]

На початку 7 сезону Пітир Бейліш ще залишається у Вінтерфеллі. У кінці сьомого сезону його убивають Брандон Старк, Санса Старк і Арія Старк.

Попередник: Лорд-Протектор Долини Наступник:
Ліза Аррен Джон Сноу як Король Півночі
Робін Аррен як Лорд-Протектор Долини
Попередник: Верховний Лорд Тризубця Наступник:
Роб І Старк як Король Тризубця Джон Сноу як Король Тризубця
Попередник: Лорд Гаренхолу Наступник:
Джанос Слінт Джон Сноу як Король Півночі
Едмур Таллі як Лорд Рівверану

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Excerpt from the Winds of Winter - George R.R. Martin. georgerrmartin.com. Архів оригіналу за 29 березня 2013. Процитовано 16 серпня 2017.
  2. THE CITADEL THE ARCHIVE OF 'A SONG OF ICE AND FIRE' LORE SO SPAKE MARTIN
  3. Джеймс Хібберд 'Game of Thrones' casts 'Wire' veteran The Hollywood Reporter. 12.07.2010
  4. Love/hate relationship. The Irish Times (амер.). Архів оригіналу за 8 листопада 2010. Процитовано 16 серпня 2017.