Данерис Таргарієн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Данерис Таргарієн
Емілія Кларк в ролі Данерис Таргарієн
Автор Джордж Мартін
Виконавець Емілія Кларк
Інформація
Прізвисько «Штормонароджена», «Неопалима», «Мати Драконів», «Руйнівниця кайданів»
Стать жіноча
Родичі

Родина Таргарієнів Брати Вісерис Таргарієн, Рейгар Таргарієн

Чоловік Хал Дрого

Племінник (в серіалі) Джон Сноу(Ейгон II Таргарієн)
CMNS: Данерис Таргарієн у Вікісховищі

Данерис Таргарієн Штормонароджена (повний титул: …з дому Таргарієнів, перша свого імені, Неопалима, Королева Мієрину, Королева андалів, ройнар і перших людей, Кхалісі Дотракійського моря, Руйнівниця Кайданів і Мати драконів) — ключова персонажка серії романів Джорджа Мартіна «Пісня льоду й полум'я», остання з родини Таргарієнів (до розкриття походження Джона Сноу). Найпопулярніша персонажка у серіалі-адаптації «Гра престолів», де втілена Емілією Кларк.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Представлена у 1996 році, Данерис одна з останніх із дому Таргарієнів, які за 15 років до початку подій першої книги правили Залізним Троном близько 300 років. Згодом вона з'явилась у Битві Королів (1998) і у Бурі Мечів (2000). Данерис була однією із небагатьох провідних персонажів, про яких не згадано у Бенкеті Круків (2005), але вона повернулась у наступному романі Танок з драконами (2011).

За сюжетом, Данерис — молода дівчина, що живе в Ессосі за вузьким морем. Не знаючи іншого життя, крім вигнання, вона залишається рабинею садистичного старшого брата Вісериса. Вісерис, аби здобути армію, повернутися з перемогою до Вестеросу та стати королем, продає лагідну та тендітну Данерис в шлюб дотракійському кхалу Дрого.

Біографія[ред. | ред. код]

Герб «Дому Таргарієнів»

Данерис Таргарієн — одна з останніх живих Таргарієнів, донька короля Ейріса II Таргарієна (також відомого як божевільний Король) і його сестри-дружини королеви Раели. За тринадцять років до подій серіалу, після загибелі її батька і старшого брата Рейгара в Повстанні Роберта, Данерис народилася на острові-фортеці «Драконовий Камінь» в розпалі великої грози і шторму, через що і отримала прізвисько Штормонароджена. Королева Реєла померла під час пологів, і Данерис відвезли до Браавоса зі старшим братом Вісерисом. Вони провели наступні роки, блукаючи Вільними Містами.

Ім'я Данерис створено з корейської та вельської, у яких «Де» означає «Велич», а «Неріс», означає «Володар». Джордж Мартін так відповів аудиторії на питання про походження її імені на інтерв'ю Blinkbox Book.

У шлюбі з Дрого Данерис починає поставати як істинна Таргарієн і звільняється з-під контролю Вісериса. Попри згвалтування кхалом Дрого, важке кочове життя з майже постійним перебуванням у шатрі, вона адаптується до життя з кхаласаром і вчиться виступати як сильна, впевнена і хоробра правителька, а також відкриває свою невразливість до полум'я. Зрозумівши, що саме вона, а не Вісерис, є покликаною спадкоємицею Великого трону, вона дозволяє Дрого вбити Вісериса, який відверто тисне на кхала («він не був драконом»), стає спадкоємицею Таргарієнів і вирішує повернути Залізний трон сама як свій по народженню. Дрого обіцяє їй вперше повести кхаласар морем та посісти трон із мечів. Після втрати чоловіка й ненародженої дитини від рук згвалтованої чаклунки із завойованих кхаласаром земель вона проходить хрещення в погрібальному вогнищі Дрого. Вийшовши з вогню неушкоджена і з трьома драконами, яких нарікає їх своїми дітьми, вона стає кхалісі, першою з жінок ведучи кхаласар за собою. В усіх подальших завоюваннях Данерис бореться з рабством та наругою над жінками.

З допомогою зростаючих драконів здобуває тактичну перевагу в бою і престиж. Шляхом звільнення від рабовласницького строю прилеглих міст, покінчуючи з несправедливістю в них, Данерис формує сильну і віддану армію, з якою підкорює міста Юнкай, Астапор і Меєрин. Незважаючи на сильний, але моральний характер, вона безжально розправляється з ворогами, особливо з рабовласниками.

Сприйняття та вплив[ред. | ред. код]

Добре прийнята критиками і фанами, Емілія Кларк отримала номінації на Прайм-тайм премію «Еммі» як найкраща акторка другого плану в драматичному серіалі за роль Данерис в серіалі «HBO» у 2013, 2015 та 2016 роках, а також як найкраща акторка в драматичному серіалі у 2019 році. З розвитком персонажки і її вихід на центральну роль у серіалі Кларк удостоїлась безлічі інших номінацій і нагород.

Примітки[ред. | ред. код]


Попередник: Королева Андалів і Перших Людей Наступник:
Вісерис ІІІ Таргарієн
Серсі Ланністер
Ейгон VI Таргарієн
Попередник: Королева Ройнарів Наступник:
Томмен І Баратеон-Ланністер Ейгон VI Таргарієн
Попередник: Королева Мієрина Наступник:
Гіздар зо Лорак Дааріо Нагарис
Попередник: Кхалісі Великого Дотракійського Моря Наступник:
Кхал Дрого Ейгон VI Таргарієн
Попередник: Власниця трьох драконячих яєць Наступник:
Іліріо Мопатіс вона сама як Мати Драконів