Пилипенко-Гринішак Катерина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Катря Пилипенко-Гринішак
Катерина Пилипенко
Псевдо К. О. Пилипенко-Бучма
Народилася 1890(1890)
Таганрог
Діяльність драматична актриса (субрета), співачка
Відома завдяки актриса Театру Руської бесіди у Львові
Родичі сестра Надія Пилипенко, актриса
У шлюбі з Лесь Гринішак

Ка́тря Пилипе́нко (Пилипенко-Бучма, Пилипенко-Гринішак, 1890?,Таганрог — ?) — українська театральна актриса (субрета) і співачка, відома за виступами в «Театрі Руської бесіди», Стрілецькому театрі, Театрі-студії ім. І. Франка. Сестра актриси Надії Пилипенко-Крижанівської. Дружина диригента Леся Гринішака.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилась в Таганрозі.

З 1910 року — актриса і співачка театру «Руської Бесіди» у Львові.

З 1915 — член Стрілецького театру при Леґіоні УСС.

1919 — актриса Українського Чернівецького театру під дирекцією Михайла Онуфрака, який на той час діяв у Станиславові. Згодом знову у Львові.

1919 разом з УГА галицькі театри перейшли Збруч і грали у Кам'янці-Подільському, Проскурові, Вінниці. Після розпаду Галицької армії у травні 1920 частина членів акторської трупи повернулась до Львова, де почали виступати за Український незалежний театр. Гнат Юра заснував театр у Вінниці, а Катря Пилипенко з чоловіком Лесем Гринішаком, сестрою Надією, її чоловіком Богданом Крижанівським та іншими відомими акторами і театральними діячами з червня 1920 осіли в Черкасах, де почали працювати в Театрі-студії імені І. Франка.

Є згадки Й. Гірняка про те, що в 1921 році у подружжя була маленька дитина, а в Черкасах тоді був голод. Певний час протягом кількох місяців трупа студії імені Франка за їх участі працювала в більш ситому Херсоні, але зустріли їх там не зовсім привітно. То ж довелось повернутись до Черкас. По дорозі з Херсону їх пограбували знам'янські грабіжники, викравши у мам маленьких дітей — Катрі Пилипенко і її сестри Надії — навіть клунки з пелюшками. Це було у грудні 1921 року.

Голодно було і в 1922, коли вони були змушені виступала в селі Білозір'я, де з харчуванням на той час було набагато краще, ніж у місті, але і там до акторів поставились не зовсім гостинно. Все ж після повернення до Черкас актори почали за організацію шкільних гуртків отримувати плату частково натурою: кожний інструктор діставав три пуди (48 кілограмів) борошна.[1][2]

Також зі «Споминів» Й. Гірняка дізнаємось про вірність Катрі і її сестри Надії своїм чоловікам: «Богдан Крижанівський знайшов Надю Пилипенко, яка розділила з ним тяжкі житейські митарства, а її сестра Катерина Пилипенко із подивугідною самопосвятою боролась за життя хворіючого тяжкою туберкульозою, талановитого Леся Гринішака.»[1]

Більш пізня інформація про долю Катрі Пилипенко, її чоловіка Леся Гринішака і їх дитини доки невідома.

Ролі[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Спомини / Йосип Гірняк, Богдан Бойчук. — В-во Сучасність, 1982. — С. 133
  2. Театр-студія імені Франка / Йосип Гірняк // Сучасність, № 5, Мюнхен, 1981. — С.19-38 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 3 серпня 2016. Процитовано 1 липня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]