Планета мавп (фільм, 1968)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Планета мавп
англ. Planet of the Apes
Жанр фантастика
Режисер Франклін Дж. Шеффнер
Продюсер Arthur P. Jacobsd
Сценарист П'єр Буль (роман)
Майкл Вілсон
Род Серлінг
На основі Планета мавп П'єра Буля
У головних
ролях
Чарлтон Хестон
Родді МакДауел
Кім Хантер
Джеймс Вітмор
Оператор Леон Шамрой
Композитор Джеррі Голдсміт
Кінокомпанія APJAC Productions, 20th Century Fox
Дистриб'ютор 20th Century Fox і Netflix
Тривалість 112 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1968
Кошторис 5.8 млн $
Касові збори 33 400 000 A$[1] і 32 599 488 $[2]
IMDb ID 0063442
CMNS: Планета мавп у Вікісховищі

«Планета мавп» (англ. Planet of the Apes) — американський науково-фантастичний художній фільм Франкліна Шеффнера за однойменним романом П'єра Буля.

Сюжет[ред. | ред. код]

Подорож космонавтів від їхнього потонулого корабля була знята вздовж річки Колорадо в Глен Каньйоні.

Космічний корабель, відправлений із Землі до однієї з зірок сузір'я Оріона зі швидкістю, близькою до швидкості світла, здійснює посадку на невідомій планеті. Члени екіпажу на чолі з командиром Тейлором відправляються на пошуки життя і незабаром знаходять групу диких людей. Але розібратися що до чого вони не встигають. Раптово з'являються розумні, одягнені й озброєні мавпи, які ловлять людей як диких тварин. Космонавта Доджа вбивають. У Тейлора, одного з тих що вижили, пошкоджено голосові зв'язки, через що він на деякий час втрачає можливість говорити. Разом з іншими дикими людьми він потрапляє в дослідну лабораторію до доктора-шимпанзе Зіре. Незабаром вона, виявивши, що Тейлор значно розумніший місцевих людей, починає симпатизувати розумній людині, а пізніше допомагає йому втекти на волю. Але на волі Тейлора чекає дуже сумне відкриття: виявляється що планета мавп — Земля через дві тисячі років.

Ролі[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Фінал фільму істотно відрізняється від кінцівки роману — в першоджерелі головний герой повертається на Землю, але виявляє, що вона теж під контролем мавп. В кінці фільму він, побачивши залишки Статуї Свободи, усвідомлює що «планета мавп» і є Земля (що наводить на думку про можливість знищення людської цивілізації в суїцидальній ядерній війні, а не внаслідок повстання мавп як про це йдеться в продовженнях фільму).
  • Доктор-шимпанзе Зіра називала Тейлора (героя Чарлтон Хестон) «Яснооким» (англ. Bright Eyes) до тих пір, поки йому не вилікували голосові зв'язки. В фільмі-перезапуску «Повстання планети мавп» так звуть самку шимпанзе, яка є матір'ю Цезаря. Також ім'я «Корнеліус» є кличкою однією з шимпанзе. До того ж імена героїв Додж і Лендон використовуються для охоронця зі служби з контролю над тваринами, якого звуть Додж Лендон.

Фото[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]