Познякова Ганна Мартинівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Познякова Ганна Мартинівна
Основна інформація
Дата народження 1872
Місце народження Кременчук, Полтавська губернія, Російська імперія
Дата смерті 1940
Місце смерті Москва, СРСР
Поховання Москва
Професії співачка
Освіта Московська державна консерваторія імені Петра Чайковського
Співацький голос сопрано
Інструменти вокал[d]
CMNS: Файли у Вікісховищі

Ганна Мартинівна Познякова (уроджена Лихова, (1872, Кременчук, Полтавська губернія — 1940, Москва) — російська оперна співачка (лірико-драматичного сопрано) і педагог.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася у 1872 році у Кременчуці. З 1893 по 1899 роки навчалася в Московській консерваторії, де її викладачами були співачка Варвара Зарудна і чоловік Зарудна — композитор Михайло Іполитов-Іванов, з якими у Познякової збереглися дружні стосунки.[1] Після закінчення консерваторії Ганна Познякова за рекомендацією Іполитова-Іванова була прийнята до Тифліського казенного театру.[2] У наступному сезоні була запрошена до трупи Московської приватної опери. Після закінчення цього театрального сезону брала участь влітку 1901 року у гастролях на ярмарку Нижнього-Новгорода, організованих відомим антрепренером та музикантом Олександром Ейхенвальдом. У 1901 році гастролювала разом із Федором Шаляпіним. Потім знову виступала у Московській приватній опері.

На початку 1903 року Московська приватна опера опинилася у тяжкому фінансовому становищі — театр шукав нову сцену, змінювався і склад трупи. Ганна Познякова стала виступати у складі Пермської оперної трупи, працювала в антрепризі О. О. Кравченка. Також брала участь в антрепризах у Казані, Нижньому Новгороді, Тамбові, Єкатеринбурзі, Тифлісі. Залишила сцену в 1910 році, провівши останній сезон в антрепризі Ейхенвальда в Тіфлісі, де починала свою артистичну кар'єру.

Її чоловік — титулярний радник Ілля Акінфійович Позняков — в 1902 був з Москви переведений на службу в Нижній Новгород, а пізніше в місто Гороховець, де вони стали жити. Колишня оперна співачка організувала в місті музично-вокальну школу для міських дітей[3], яка працювала і після Жовтневої перевороті. У Гороховці Познякова випадково почула співи червоноармійця, що стояв на варті військкомату і стала займатися з ним вокалом. Згодом цей караульний — Павло Іванович Мокєєв[4], став оперним співаком, заслуженим артистом РРФСР, протягом сорока років співав на сцені Великого театру і викладав у Державному інституті театрального мистецтва ім. А. В. Луначарського.

У 1927 році викладацька діяльність Ганни Мартинівни у Гороховці закінчилася. У подружжя було двоє дітей — Валерій та Георгій, який був одружений з Іриною Георгіївною Берс, родичкою дружини Лева Миколайовича Толстого . Після перенесеної Іллею Акінфійовичем важкої операції шлунка він із дружиною повернулися до Москви, де Познякова померла у 1940 році . Дещо раніше помер її чоловік, похований на Новодівичому кладовищі.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]