Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Шарівка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Свято-Вознесенська церква
Свято-Вознесенська церква, вигляд на 2012 рік
49°12′56″ пн. ш. 26°56′48″ сх. д. / 49.2156444° пн. ш. 26.94667° сх. д. / 49.2156444; 26.94667Координати: 49°12′56″ пн. ш. 26°56′48″ сх. д. / 49.2156444° пн. ш. 26.94667° сх. д. / 49.2156444; 26.94667
Тип споруди церква
Розташування Україна Україна, вул. Ріни Кравчук, 10, Шарівка, Ярмолинецький район, Хмельницька область
Засновник Якуб Претвич
Початок будівництва 1430-ті
Кінець будівництва 1773
Належність УПЦ МП
Стан пам'ятка архітектури національного значення України
Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Шарівка). Карта розташування: Україна
Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Шарівка)
Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Шарівка) (Україна)
Мапа
CMNS: Церква Покрови Пресвятої Богородиці у Вікісховищі

Свято-Вознесенська церква (у різні часи відома також як костел Благовіщення Діви Марії та церква Різдва Богородиці) — мурована чинна церква Української православної церкви в селі Шарівка Ярмолинецького району Хмельницької області. Колишній костел, оригінальна пам'ятка, що репрезентує тип вежового триконхового храму.

З історії церкви[ред. | ред. код]

Стан Свято-Вознесенського храму с. Шарівка у 1980 році
Стан храму у 1980 році

Стародавня частина культової споруди — дзвіниця побудована в XIV столітті як оборонна вежа, що стояла на Кучманському торговому шляху.

У 1430-ті роки шляхтич Ян Домарат прибудував до східного фасаду вежі триконховий храмовий об'єм. Оборонна вежа стала дзвіницею, її перший ярус перетворився у притвор, другий — перероблений під хори.

1570 року церкву перероблено на домініканський костел, фундатор — власник села, теребовельський староста Якуб Претвич (син Бернарда Претвича, як фундатор був похований в костелі).

Після руйнувань на початку XVIII століття костел було відновлено 1773 року. У центральній частині було зроблено нове склепіння, укріплено стіни, розтесано й закладено у верхніх частинах віконниці, у бічних просторах пробито нові входи, замінено дах. Стіни та склепіння були розписані художником І. Праґтлем (темпера).

У 1832 році після придушення Польського повстання проти Російської окупації костел було повернуто православній громаді (став церквою).

У 189092 роках культову споруду було перебудовано — піднято стіни бічних просторів, закладено готичні прорізи, зведено нову покрівлю з дерев'яним барабаном і низьким шатром, стіни інтер'єру були розписані клейовими фарбами. У вежі надбудовані два яруси з шатровим дахом.

У 1960 - их роках церква була перетворена на складські приміщення, занедбана і частково зруйнована.

У 1980 році рішенням райвиконкому була передана релігійній громаді с. Шарівка Свято-Вознесенського храму. Громада одержала храм у жахливому стані. Споруду було відбудовано та розписано за кошти громади.

Опис[ред. | ред. код]

Вежа церкви

За об'ємно-планувальним вирішенням споруда Шарівська Покровська церква належить до типу триконхових, є в цілому типовою для середньовічної архітектури Поділля.

Церква перекрита системою напівциркульних конхових склепінь з розпалубками над вікнами і підпружними арками. Центральна частина розкрита до апсиди і бічним відгалуженням завдяки трьом широким прорізам зі стрілчастими арками.

Дзвіниця Покровської церкви — вежа, майже квадратна в плані, з внутрішніми розмірами сторін 6×5,4 м.

Товщина кам'яних стін — 1,7 м. Верхні два яруси складені з цегли. Склепіння над першим ярусом — напівциркульне, над рештою — балкові. Сходи на другий ярус — кам'яні внутрішньостінкові, проходять у південній стіні. Дверні та віконні прорізи ззовні — з архітравними цегляними перемичками

Пам'ятка є рідкісним типом споруди, що збереглися в Україні, що суміщають одночасно культові та оборонні функції.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела та посилання[ред. | ред. код]

  • Покровська церква-замок, XIV—XVI, XVIII ст.ст. [Архівовано 19 вересня 2010 у Wayback Machine.] // Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. в 4-х томах (за ред. Жарікова Н. Л.), К.: «Будивэльнык», 1983—1986 (електронна версія), Том 4, стор. 234 (рос.)
  • Жарких М. І. Храми Поділля. Довідник. (Ярмолинецький район) [Архівовано 8 червня 2011 у Wayback Machine.]
  • Гуменюк В. Шарівка. Замок-церква (XIV ст.). Castles of Ukraine. Архів оригіналу за 5 вересня 2016.