Поліно (казка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поліно (Артуш Шайнер)

Поліно (чеськ. Otesánek) — чеська казка, яку написав Карел Яромір Ербен у XIX столітті.[1][2]

Сюжет

[ред. | ред. код]

У казці йдеться про чоловіка та жінку, які довгий час були бездітними, хоча дуже хотіли дитину. Одного дня, щоб втішити свою дружину, батько вирішив вирізати дитину з поліна, яке він знайшов у лісі. Дерев'яне дитя, яке назвали Поліно (чеськ. Otesánek), ожило та було дуже голодне. Його апетит постійно зростав, і з часом він почав поглинати тварин і людей. Кожному персонажу він спочатку представлявся та перелічував, що він їв раніше:

Їв — з'їв: кашу з каструльки, діжку молока, буханець хліба, маму, тата, дівчину з тачкою… і тебе також з'їм.

Поліно з'їло також селянина з кіньми та возом, пастуха зі свинями, вівчаря з отарою овець та декілька головок капусти. Зрештою, бабуся відмовляється бути з'їденою та вбиває Поліно сапою, звільняючи всіх з'їдених персонажів (подібно до вбивства вовка у «Червоній шапочці»). Після цього чоловік з жінкою жили довго та щасливо, але ніколи більше не тужили за дитиною (як радили їм люди на початку оповідання).

Фільм

[ред. | ред. код]

У 2000 році чеський режисер Ян Шванкмаєр зняв сюрреалістичний і частково анімаційний фільм «Поліно» за мотивами цієї казки. Дія була перенесена у сучасне міське середовище.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Erben a jeho doba II [Ербен і його доба II] (PDF) (чеська) . Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i. Архів оригіналу (PDF) за 3 червня 2019. Процитовано 9 червня 2011.
  2. Ербен, Карел Яромір (1928). České pohádky [Чеські казки]. Прага: Jan Laichter. с. 86. Архів оригіналу за 4 жовтня 2022. Процитовано 23 травня 2024.