Попов Микола Антонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Микола Антонович Попов
рос. Николай Антонович Попов
Народження 7 лютого 1922(1922-02-07)
Черемхова
Смерть 12.1943
зник безвісти
Національність росіянин
Країна СРСР СРСР
Приналежність Прапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних сил сухопутні війська
Рід військ піхота
Роки служби 1941—1943
Звання гвардії єфрейтор
Формування 36-а гв.сд
Війни / битви німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна

Мико́ла Анто́нович Попо́в (рос. Николай Антонович Попов; 7 лютого 1922 — грудень 1943) — радянський військовик часів Другої світової війни, автоматник 104-го гвардійського стрілецького полку 36-ї гвардійської стрілецької дивізії 57-ї армії, гвардії єфрейтор. Герой Радянського Союзу (1943).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в селі Черемхова, нині Бєлоярського району Свердловської області Росії, в селянській родині. Росіянин. після закінчення семирічки працював у колгоспі.

У лавах РСЧА з жовтня 1941 року. У діючій армії — з серпня 1942 року. Воював на Сталінградському, Донському, Воронезькому і Степовому фронтах.

Особливо автоматник 104-го гвардійського стрілецького полку 36-ї гвардійської стрілецької дивізії гвардії єфрейтор М. А. Попов відзначився під час битви за Дніпро. У ніч з 25 на 26 вересня 1943 року одним з перших форсував річку Дніпро в районі села Сошинівка Верхньодніпровського району Дніпропетровської області. Під щільним вогнем супротивника з вуличними боями першим увірвався у розташування батареї супротивника і гранатами знищив 1 офіцера і 5 солдатів. На чолі групи автоматників першим увірвався на панівну височину 134.4, де вступив у рукопашну сутичку з ворогом. Успішно відбив декілька контратак супротивника на височину.

У грудні 1943 року зник безвісти.

Нагороди[ред. | ред. код]

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 20 грудня 1943 року «за успішне форсування річки Дніпро, міцне закріплення плацдарму на західному березі річки Дніпро та виявлені при цьому відвагу і героїзм», гвардії єфрейтору Попову Миколі Антоновичу присвоєне звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (нагороди не отримав).

Посилання[ред. | ред. код]

  • Попов Микола Антонович. // Сайт «Герои страны» (рос.).