Порплиця Алла Сергіївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алла Порплиця
Алла Сергіївна Порплиця
 Солдат
Загальна інформація
Народження 27 червня 2000(2000-06-27)
смт. Павлиш, Кіровоградська область
Смерть 8 травня 2022(2022-05-08) (21 рік)
м. Маріуполь, Донецька область
(Вибух авіабомби)
Громадянство Україна Україна
Національність українка
Alma Mater Кременчуцький національний університет
Ступінь Бакалавр
Псевдо «Вігман»
Військова служба
Роки служби 2022
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС  МВС
Рід військ  Національна гвардія
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Алла Сергіївна Порплиця (позивний — Вігман; 27 червня 2000, смт Павлиш Кіровоградська область8 травня 2022, м. Маріуполь, Донецька область) — Солдат, військовослужбовиця ОЗСП «Азов». Національної гвардії України, учасниця російсько-української війни.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 27 чревня 2000 року в селиші Павлиш Кіровоградської області. Гарно навчалась у школі, була слухачем Кіровоградської Малої академії наук учнівської молоді (секція “психологія”). З дитинства мала активну громадянську позицію, була патріотом України.

Закінчила Кременчуцький національний університет ім. М. Остроградського за спеціальністю "екологія". Готувалась здобути другу вищу освіту — слідчого національної поліції.

Дуже хотіла потрапити в «Азов», щоб бути поруч з коханим хлопцем [1]. Із першого дня повномасштабного вторгнення вони захищали Маріуполь, у числі інших військових Азову, стали легендарними бійцями “Азовсталі”.

10 квітня 2022, Алла та її хлопець одружились в оточеному Маріуполі [2].

Останній раз виходила на зв`язок з мамою 5 травня, а 7 травня написала повідомлення, в якому вітала її з Днем матері, про який у пеклі війни не згадала вчасно. 6—7 травня вона мала евакуюватись, але евакуація зірвалась. Загинула 8 травня на Азовсталі під час бомбардування. Її чоловік потрапив у полон і не міг повідомити цю страшну звістку рідним.

Нагороджена орденом «За мужність» III ступеня (посмертно) [2]. Тіло Алли, як і інших загиблих азовців, за обміном загиблими доставлено в Київ для проведення експертизи ДНК [3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Служила з коханим в "Азові": загинула молода військова з Кіровоградщини.
  2. а б Загиблу військову з Кіровоградщини відзначили орденом посмертно.
  3. 🕯🕯🕯Онуфріївщину сколихнула гірка звістка — надійшло офіційне підтвердження загибелі військовослужбовиці “Азову” Алли Порплиці, яка мешкала в Павлиші.