Порядинський Олександр Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Порядинський
Основна інформація
Повне ім'я Порядинський
Олександр Петрович
Дата народження 4 лютого 1998(1998-02-04) (26 років)
Місце народження Кухарка, Варвинський район, Чернігівська область, Україна
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Професія співак
Освіта Харківська державна академія культури
Жанр поп-музика, рок-музика
Співпраця Ірина Дубцова
Нагороди переможець
«X-Фактор» (4 сезон)

Олекса́ндр Петро́вич Поряди́нський (нар. 4 лютого 1998, Кухарка) — український співак і автор пісень, переможець четвертого сезону шоу «X-Фактор»[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Олександр Порядинський народився 4 лютого 1998 року в селі Кухарка Варвинського району Чернігівської області, та невдовзі сім'я переїхала до села Гнідинці. Родина була багатодітною, ростила п'ятьох дітей. Сашко, наймолодший у родині, був дуже спокійним, стриманим, скромним та сором'язливим. Завжди допомагав батькам по господарству. На даний час Олександр мешкає у Харкові[2].

З 2004 року до 2012 року навчався у середній школі. Тут вперше почав співати. Здібності до співу в Сашка помітила хрещена Лідія Іванівна, коли Сашко співав на проводах до армії свого брата Олексія. Вона ж запропонувала виступати в місцевому клубі. Це були перші кроки Олександра в сценічному житті. Перший пісенний досвід майбутній співак набув, співаючи в ансамблі «Ровесник». Сашко брав участь у районних та міжнародних конкурсах, де здобував призові місця. Був учасником програми «Караоке на майдані» у м. Прилуки[2]..

У 2012 році Сашко закінчує 9 класів та вступає до Ніжинського обласного педагогічного ліцею на музично-філологічний факультет. В ліцеї він продовжує співочу кар'єру, бере участь у конкурсах, виборюючи нагороди та відзнаки[2]..

Перемога на «Х-факторі»[ред. | ред. код]

Вперше Олександр Порядинський заявив про себе на шостому кастингу четвертого сезону, що вийшов на екрани 5 жовтня 2013 року. Тоді він виконав пісню «Не плач, тато» Івана Ганзери, за що отримав 4 суддівських «так».

Пізніше у тренувальному таборі виконав пісні «Актриса» Валерія Меладзе та «Полковнику никто не пишет» гурту БИ-2, після чого пройшов до наступного етапу та потрапив до категорії «Молодші за 18» під керівництвом Ірини Дубцової.

На третьому етапі «візити до суддів» заспівав пісню «Заново начать» Віктора Корольова, і був обраний до 12-ки найкращих учасників. Усі виступи у прямих ефірах пройшли для співака без номінацій та «битв за життя».

Вночі на 5 січня 2014 року стало відомо про перемогу конкурсанта у 4 сезоні шоу. У суперфіналі також брав участь колектив «Тріода».

Пісні, виконані у прямих ефірах
Номер ефіру Назва Оригінальний виконавець Жанр
1 «Я не такий» Олександр Пономарьов поп-рок
2 «Молитва» Марія Шерифович поп-рок
3 «Черемшина» Софія Ротару поп
4 «Наодинці» Бумбокс поп-рок
5 «Кажуть, все мине» (фільм Сорочинський ярмарок) поп
6 «Вчителька» ТіК фолк-панк, ска
7 «Молитва» Би-2 поп-рок
8 «Ніченькою темною» Олександр Пономарьов денс-поп
Luna tu Алесандро Сафіна поп-рок
9 Ai se eu te pego! версія Michel Teló латин-поп
Потеряный рай Ария рок
10 «Не плач, тато» Іван Ганзера поп
«Ангел хранитель» (разом з Лолітою Мілявською) Лоліта Мілявська поп
Regressa a mi версія Il Divo поп, оперна музика
Гала-концерт «Полковнику никто не пишет» Би-2 рок

Після талант-шоу[ред. | ред. код]

Після перемоги на “Х-Факторі” Олександр повністю сконцентрувався на сольній кар’єрі, пошуках своєї музики та виконавського стилю. Із літа 2015 року співак активно гастролює Україною з сольними програмами (“Відчиняй, “Такий, як є”, “Я завжди буду поруч”) - від сільських клубів до сцен великих міст. За цей час його аудиторія значно збільшилася.

У вересні 2016 року Олександр вступив до Харківської державної академії культури, де й нині навчається на артиста й викладача естрадного співу.

Творчість[ред. | ред. код]

Попри щільний гастрольний графік та навчання в Академії, Порядинський знаходить час для студійної роботи. Зібравши команду однодумців, він працює над новим матеріалом. Розкрився і його власний композиторський талант: першими вийшли пісні “Люблю тебе”, “Відчиняй”, “Такий, як є”.

Над піснею "Люблю тебе" Порядинський працював шість років. Написав її ще школярем, в 10 класі, і вперше виконав просто на уроці української літератури — для дівчини, в яку закохався. Але тоді, за відсутності належної апаратури та професійної команди, не було змоги зробити якісний запис пісні. Це стало можливим вже після перемоги на Х-Факторі, коли Порядинський почав співпрацювати з фахівцями музичної індустрії. Він перезаписав перший авторський хіт, тепер із новою музикою. Аранжування зробив відомий композитор Сергій Кондратьєв, який неодноразово співпрацював з культовим гуртом 5nizza, Олегом Скрипкою та Андрієм Макаревичем.

На концертах Олександра в якості акомпаніатора грав відомий піаніст Олег Полянський. У листопаді 2016 року в Харківській філармонії Олександр та Олег влаштували спільний концерт із японським піаністом-віртуозом Темпеєм Накамурою. В колаборації з Полянським була написана пісня “Why Is It So?”. Музичний продюсер Олександра, український композитор і поет Андрій Француз, надав цьому треку класичного звучання з додаванням струнних інструментів.

Не бажаючи залишатись в рамках одного амплуа, Порядинський пропонує свої версії європейських хітів. В грудні 2017 року він записав кавер пісні “Luna”. Композиція, виконавцем якої є італійський оперний співак Алессандро Сафіна, здобула нове трактування — у стилі класичний кросовер, або operatic pop. Аранжування, зведення та мастеринг треку робили відомі електронники Вадим Поротков та Микита Богданов (Ost & Meyer Production). Успіх треку спонукав артиста до продовження експериментів із хітами світових тенорів: восени 2018 року вийшов кавер балади “L`amore si muove” з репертуару італійського оперного тріо Il Volo.

Великий сольний концерт[ред. | ред. код]

Свій 20-річний ювілей в лютому 2018 року артист зустрів на сцені - першим сольним концертом із живим оркестром у столичному Freedom Hall. Масштабна програма включала авторські треки, кавери на світові хіти, неаполітанську та українську класику. Знайомі хіти отримали нову інтерпретацію в оркестровому звучанні. Глядачі почули одразу три прем'єри: композицію "Непокірна", кавер-версію світового хіта Алессандро Сафіна "Luna" і пісню на вірші В'ячеслава Веремія "Моя Україно".

Непокірна[ред. | ред. код]

В березні 2018 вийшов дебютний кліп Порядинського на пісню Непокірна. Дія ролика відбувається в чернігівському оперному театрі. Головна героїня – балерина, яка, докладаючи зусиль, досягає успіху. Головну роль у кліпі виконала співачка, модель і актриса Аліна Коржова. Творець “Непокірної”, Андрій Француз, відтворив у пісні внутрішній світ 20-річного артиста: "Мені захотілося розкрити Олександра з нового боку – він більше не юнак, якого глядачі пам'ятають з часів талант-шоу. Саша – доросла і самодостатня людина, яка готова говорити про зрілі почуття і проживати в пісні життя"[3]. Робота над треком тривала близько двох тижнів. Запис пройшов лише за дві години.

Влітку того ж року Олександр презентував композицію «Поцілунок», написану у співпраці з лідером гурту “Мері” Віктором Винником та Євгеном Москаленком із рекордінгової компанії ФДР.  Кліп до "Поцілунку" знімався в Португалії, одночасно з відео іншої пісні «Я чекав», де у зйомках взяла участь актриса Джессіка Перейра.

Пісня “Така, як сонце”, з'явившись у квітні 2019, стала радіохітом. Другу хвилю популярності “Такій, як сонце” приніс літній радіоремікс від Julik. А в серпні того ж року вийшов кліп «Така, як Сонце» (режисер - Влад Разіховський).

Наступна прем'єра Порядинського, «Для тебе», була видана восени 2019. Тут поєдналося сучасне звучання та класичний вокал. В роботі над музикою Олександру посприяв один із давніх співавторів, Євген Москаленко — він же виступив саундпродюсером пісні.

"Хіт-конвеєр"[ред. | ред. код]

2018 року із піснею "Поцілунок" Олександр взяв участь у відборі до телепроєкту “Хіт-конвеєр” від Каналу української музики М2 - і потрапив до півфіналу цього всеукраїнського конкурсу. Рік по тому він знову пройшов до півфіналу “Хіт-конвеєра” - із піснею “Така, як Сонце”. Професійне журі відібрало 33 учасники з понад 200 заявок.

Національний відбір на Євробачення 2020[ред. | ред. код]

У листопаді 2019 Порядинський почав підготовку до кастингу Нацвідбору на Євробачення. Було декілька варіантів конкурсної пісні: один — україномовний, з елементами англійської, а інший — повністю англомовний. Зрештою, для участі обрали англомовний, Savior (авторка — Яна Ковальова).

За словами Олександра, це не просто ліричний трек з насиченим саундом і сильною вокальною партією. Музикант звернувся до важливої теми — самотності в сучасному світі: “У житті кожного трапляються ситуації, з яких важко самому знайти вихід. Коли безнадія і відчай можуть позбавити сил і рішучості, коли нас розривають сумніви і протиріччя, коли зростає розчарування в людях. Саме в такі моменти і варто згадати: ви не самі в цьому світі”[4]. Композиція «Savior» набрала в мережі майже 200 тисяч переглядів.

15 лютого Порядинський виступив із піснею "Savior" в другому півфіналі Національного відбору на Євробачення. Глядачі Нацвідбору оцінили його виступ у 6 балів, журі поставило 2. За підсумками суддівського та глядацького голосування Олександр посів 4 місце.

Пісні[ред. | ред. код]

Рік Пісня Автор музики Автор слів
2016 «Відчиняй» Олександр Порядинський Олександр Порядинський
«Люблю тебе»
«Такий, як є»
2017 «Я чекав»
«Why is it so» Олександр Порядинський, Олег Полянський Олександр Порядинський, Олег Полянський
2018 «Непокірна» Андрій Француз Андрій Француз
«Моя Україно» Олександр Порядинський В'ячеслав Веремій
«Поцілунок» Олександр Порядинський, Віктор Винник, Євген Москаленко Олександр Порядинський, Віктор Винник, Євген Москаленко
«Я завжди буду поруч» Валерія Сєрова Сергій Єнанов
«Для тебе» Олександр Порядинський Олександр Порядинський
2019 «Така, як Сонце» Олександр Порядинський, Віктор Винник, Євген Москаленко Віктор Винник
2020 «Savior» Яна Ковальова Яна Ковальова

Кліпи[ред. | ред. код]

Рік Кліп Режисер
2018 «Непокірна» Олег Борщевський
2019 «Я чекав» Влад Разіховський
«Поцілунок»
«Така, як Сонце»
«Для тебе»
2020 «Savior»

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Победителем «Х-Фактора» стал 15-летний Александр Порядинский[недоступне посилання]
  2. а б в Офіційний сайт: Біографія. Архів оригіналу за 2 лютого 2020. Процитовано 2 лютого 2020.
  3. Прем'єра: Переможець "Х-Фактор" презентував трек "Непокірна".
  4. Александр Порядинский — «Savior»: певец представил песню на Евровидение 2020.

Посилання[ред. | ред. код]