Похмурий сум

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Похмурий сум
англ. Dark Blue
Жанр кримінальний фільм[1][2], драматичний фільм[1][2] і бойовик
Режисер Ron Sheltond[1][3]
Продюсер David Blockerd, Caldecot Chubbd, Шон Деніел і Джеймс Джекс
Сценарист Джеймс Елройd і Девід Ейер[4]
У головних
ролях
Курт Расселл
Скотт Спідман
Оператор Баррі Петерсонd
Композитор Теренс Бланчардd
Кінокомпанія United Artists
Дистриб'ютор United Artists і Netflix
Тривалість 118 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 2002
IMDb ID 0279331

«Похмурий сум» (англ. Dark Blue) — американський нео-нуарий кримінальний трилер 2002 року, знятий Роном Шелтоном за сценарієм Девіда Ейра, заснований на історії, написаній кримінальним романістом Джеймсом Еллроєм. У ролях Курт Расселл, Скотт Спідман, Вінг Реймс і Брендан Глісон.

Сюжет[ред. | ред. код]

Лос-Анджелес, 1992 рік. Фільм починається in medias res з сержанта поліції Лос-Анджелеса Елдона Перрі, який ходить по кімнаті мотелю з дробовиком і пістолетом.

За пʼять днів до того четверо людей гинуть і один отримує поранення, коли двоє злочинців, Дерріл Орчард і Гері Сідвелл, грабують цілодобову крамницю, щоб отримати доступ до офісного сейфу. Тим часом Перрі захищає свого напарника, детектива Боббі Кіфа, на внутрішньому слуханні щодо застосування ним сили з летальним наслідкамом у попередній справі; Кіфа виправдовують. Пізніше Перрі та Кео святкують майбутнє підвищення Перрі зі своїм начальником (і дядьком Кео), Джеком Ван Метером. Ван Метр — корумпований коп, який часто заохочує своїх підлеглих фальсифікувати докази, пізніше того ж вечора відвідує будинок Орчарда та Сідвелла і забирає вкрадені з сейфа гроші, зробивши їм зауваження за необачну поведінку під час пограбування.

Ван Метр доручає Перрі та Кіо розслідувати пограбування, забезпечуючи фальшиве алібі для Орчарда та Сідвелла і наказуючи їм повісити злочин на когось іншого. Тим часом, помічник начальника поліції Артур Холланд вважає свідчення Перрі на слуханні справи Кіфа підозрілими, сумніваючись у тому, що Кіф убив підозрюваного, як йому інкримінували. Його асистентка, Бет Вільямсон, переглядає досьє на цих двох чоловіків і бачить, що чоловік, з яким вона раніше мала анонімний випадковий секс і є Кіф.

Отримавши ордер на обшук, використовуючи підступні методи, команда SWAT вривається до будинку колишніх в'язнів, які мають стати "козлами відпущення" для Перрі. Одному з них вдається втекти, але його наздоганяють Перрі та Кіф. За наказом Перрі, Кео неохоче вбиває невинну людину і залишається приголомшеним. Пізніше, коли Перрі повертається додому, він дізнається, що дружина йде від нього. Тим часом Кео відвідує Вільямсона і зізнається у вбивстві, пропонуючи свідчити проти Перрі у справі про корупцію. Ван Метер підмовляє Перрі і грабіжників убити один одного саме тоді, коли починаються заворушення в Лос-Анджелесі.

Вважаючи, що Перрі був посланий Ван Метером вбити Орчарда і Сідвелла, Кіф і Вільямсон також їдуть на адресу грабіжників. Зрештою, всі троє зустрічаються у провулку, але Орчард і Сідвелл вбивають Кіо. Вільямсон зі сльозами на очах звинувачує Перрі в тому, що сталося. Перрі повідомляє про інцидент, недовго вагаючись, перш ніж переслідувати Орчарда і Сідвелла. Під час заворушень Сідвелла витягують з машини і б'ють до смерті, а Орчард потрапляє в полон до Перрі. Потім Перрі вирушає на церемонію свого підвищення, де зізнається в корупції, звинувачує Ван Метера і добровільно йде під арешт.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Актор Роль
Курт Расселл сержант Елдон Перрі сержант Елдон Перрі
Скотт Спідман детектив Боббі Кіф детектив Боббі Кіф
Брендан Глісон командир Джек Ван Метр командир Джек Ван Метр
Вінг Реймс помічник начальника Артур Холланд помічник начальника Артур Холланд
Майкл Мішель сержант Бет Вільямсон сержант Бет Вільямсон
Master P "Маніяк" "Маніяк"
Kurupt Дерріл Орчард Дерріл Орчард
Деш Мігок Гері Сідвелл Гері Сідвелл
Джонатан Бенкс заступник начальника Джиммі Баркомб заступник начальника Джиммі Баркомб
Лоліта Давидович Саллі Перрі Саллі Перрі

Виробництво[ред. | ред. код]

У вересні 2000 року було оголошено, що Intermedia придбала історію Джеймса Еллроя для розробки фільму.[5] У лютому 2001 року Курт Рассел підписав контракт на головну роль у фільмі, який мав зняти Рон Шелтон за сценарієм Девіда Ейра, який переписав початковий сценарій Еллроя.[6] Еллрой написав сценарій ще в 1993 році спеціально під Курта Рассела на головну роль.[6] Наступного місяця Вінґ Реймс доєднався до акторського складу.[7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в http://www.imdb.com/title/tt0279331/
  2. а б http://www.metacritic.com/movie/dark-blue
  3. http://stopklatka.pl/film/policja-2002
  4. ČSFD — 2001.
  5. Ellroy takes 'Detour' to ABC telepic. Variety. Процитовано 13 червня 2023.
  6. а б Ellroy's cop saga booked. Variety. Процитовано 13 червня 2023.
  7. Rhames aims for Ellroy's 'Plague'. Variety. Процитовано 13 червня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]