Прапор ассирійців

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор ассирійців
Прапор ассирійців
Затверджений 1971 року
Дизайн Біле поле із золотим колом у центрі, оточеним чотирикутною зіркою блакитного кольору. Чотири триколірні (червоно-біло-сині) хвилясті смуги, що розширюються, з'єднують центр з чотирма кутами прапора.
Кольори
червоний
білий
синій
золотий
блакитний
Тип Етнічний прапор

CMNS: Прапор ассирійців у Вікісховищі

Прапор ассирійців (сир. ܐܬܐ ܐܬܘܪܝܬܐʾāṯā ʾāṯōrāytā або ܐܬܐ ܕܐܬܘܪ ʾāṯā d-ʾāṯōr)[1][2] — прапор, який широко використовується для представлення ассирійського народу на батьківщині та в діаспорі. Його два компоненти, зірка Уту/Шамаш, яка була символом бога Шамаша, і яка також стандартно використовувалася на стовпах з часів Аккадської імперії як символ нації[3], поєднується з давнім символом бога Ашшура.

Джордж Біт Атанус вперше розробив прапор у 1968 році[4]; Ассирійський універсальний альянс, Ассирійська національна федерація та Демократична партія Бет-Нахрейн прийняли прапор у 1971 році. Прапор має біле тло із золотим колом у центрі, оточеним чотирикутною зіркою синього кольору. Чотири триколірні (червоно-біло-сині) хвилясті смуги, що розширюються, з'єднують центр з чотирма кутами прапора. Над центром зображено фігуру дохристиянського ассирійського бога Ашшура, відомого з іконографії залізного віку.

Символіка[ред. | ред. код]

Золоте коло в центрі символізує сонце, яке, вибухаючи і стрибаючи полум'ям, генерує тепло і світло, щоб підтримувати землю і все живе на ній. Чотирикутна зірка, що оточує сонце, символізує землю, а її блакитний колір символізує спокій.

Хвилясті смуги, що простягаються від центру до чотирьох кутів прапора, символізують три головні річки батьківщини ассирійців: Тигр, Євфрат і Великий Заб. Лінії невеликі в центрі і стають ширшими в міру того, як вони розходяться від кола. Темно-синій колір символізує Євфрат. Червоні смуги, криваво-червоний відтінок яких символізує мужність, славу і гордість, представляють Тигр. Білі лінії між двома великими річками символізують Великий Заб; його білий колір означає спокій і мир. Дехто вважає, що червоний, білий і синій кольори зберуть усіх ассирійців на батьківщині, щоб стати сильними і боротися за те, чого вони хочуть, і за те, що вони здобули[5].

Зірка на прапорі — це старий зоряний символ, що асоціюється з Шамашем, також відомим як Уту, божеством сонця, що також асоціюється з планетою Сатурн. Йому поклонялися в стародавній Месопотамії. Очевидно, він був божеством, яке дарувало божественні закони таким лідерам, як Хаммурапі, Ур-Намму та Гудеа.

Фігура лучника символізує дохристиянського бога Ашшура[6].

Історичні прапори[ред. | ред. код]

Ассирійський прапор, розроблений до Першої світової війни і використовувався до 1975 року
Прапор, який використовували ассирійські добровольці під час Першої світової війни

До Першої світової війни західні ассирійці з турецького регіону Тур-Абдін розробили ассирійський прапор, що складався з горизонтального триколора з рожевим, білим і червоним кольорами, з трьома білими зірками у верхній частині[4]. Рожева, біла і червона смуги символізували лояльність, чистоту і рішучість ассирійського народу, а три білі зірки — три назви або складові частини ассирійської нації: ассирійці, сирійці і халдеї[7][8].

Цей прапор використовувався під час зустрічей делегацій з ассирійськими політиками та західними державами після Першої світової війни. Він також використовувався Ассирійською національною федерацією, пізніше перейменованою на Ассирійську американську федерацію та Ассирійську американську національну федерацію, з моменту її заснування в 1933 році до 1975 року, коли вони прийняли сучасний ассирійський прапор[7][8].

Під час Першої світової війни ассирійські добровольці під командуванням Ага-Петроса використовували червоний прапор з білим хрестом. Бойовим прапором Ага-Петроса був прапор Добровольців, але з шовку, із золотою бахромою, а над хрестом було написано ассирійською мовою: «Довіряй Богу і йди за Хрестом»[9][10].

Галерея[ред. | ред. код]

Варіанти

Натхнення

Примітки[ред. | ред. код]

  1. List of all entries. www.assyrianlanguages.org.
  2. ܟܘܠܝܗܝ̈ ܒܘܪ̈ܢܐ ܐ̃ܟܘܡܐ ܠܐ ܡܨܐܠܗܘ̈ܢ ܕܫܠܓܝ ܥܩܪܐ ܕ ܐܬܐ ܐܬܘܪܝܬܐ. ܐܬܐ ܕܐܘܡܬܝ ܫܦܪܬܐ pic.twitter.com/sQG686CNPz. Процитовано 17 квітня 2023.
  3. Black & Green 1992, p. 168.
  4. а б The History and Meaning Behind the Assyrian Flag. Assyrian Cultural Foundation. 27 березня 2017. Процитовано 27 червня 2020.
  5. Ashurian, Homer (17 лютого 2009). The Origins and Description of the Assyrian Flag. AUA.net. Процитовано 17 серпня 2012.
  6. Assyrian Flag – Assyrian Universal Alliance. Архів оригіналу за 17 лютого 2009.
  7. а б The Old Assyrian Flag. Chaldeans On Line. Архів оригіналу за 5 січня 2006. Процитовано 21 червня 2019.
  8. а б AANF. HISTORY. Assyrian American National Federation. Архів оригіналу за 7 лютого 2005. Процитовано 21 червня 2019.
  9. Lindenmayer, Sarah (2018). Debt of Honour: How an Anzac saved the Assyrian people from Genocide (англ.). Australian Self Publishing Group. с. 21. ISBN 9780648317722. Процитовано 21 червня 2019.
  10. S.G. SAVIGE. D.S.O., M.C. (1920). STALKY'S FORLORN HOPE (англ.). McCubbin.
  11. Assyria. Crwflags.com. Архів оригіналу за 12 October 2008. Процитовано 16 November 2008.
  12. "The Origins and Description of the Assyrian Flag" by Homer Ashurian, Assyrian Universal Alliance, 03-1999 [Архівовано 2009-02-17 у Wayback Machine.]
  13. Kiwarkis, Gaby (23 квітня 2010). Assyrians Honor New Zealand War Hero, Dedicate Genocide Plaque. Assyrian International News Agency. Процитовано 29 березня 2019.
  14. Assyrian National Broadcasting (26 березня 2017). Happy Assyrian New Year!. Youtube. Assyrian Aid Society of America. Архів оригіналу за 12 грудня 2021. Процитовано 29 березня 2019.
  15. Nineveh Plain Protection Units (NPU). NPU raised the Iraqi, Assyrian & NPU flags in Baghdedeh. Youtube. NPU NinevehPlainProtectionUnits. Архів оригіналу за 12 грудня 2021. Процитовано 1 жовтня 2018.
  16. Shamash | Definition, Symbol, & Facts.