Провінція Цусіма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цусіма
Край Західномор'я
Регіон Кюсю
Префектура Наґасакі

Провінція Цусіма (яп. 対馬国; — цусіма но куні, «країна Цусіма»; 対州 — тайсю, «провінція Цусіма») — історична провінція Японії у регіоні Тюґоку на заході острова Хонсю. Відповідає острову Цусімі, що належить до сучасної префектури Наґасакі.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Перші писемні згадки про «країну Цусіма» датуються 3 століттям. Вони містяться у китайській хроніці «Записи трьох держав». Хроніка повідомляє, що Цусіма була залежною від великої японської країни Яматай. Цусімці займалися переважно рибальством і торгували з жителями Корейського півострова та сусідніх японських островів:

Спершу, переправившись через одне море в тисячу лі, дістаються країни Цусіма. Її великий чиновник зветься хіко[1], а його помічник — хінаморі[2]. Це місце — віддалений острів, площею у чотириста з лишком лі. Тут гори круті, багато лісів, а дороги — немов доріжки тварин і оленів. На острові є більше тисячі дворів. Гарних полів немає, тому мешканці живуть, споживаючи продукти моря. Сівши на човни, вони купують зерно на південних і північних ринках.

У 4 — 6 столітті Цусіма служила важливим стратегічним пунктом для відправки японських військ до Кореї. Однак після поразки у битві при річці Пек (663), імператорський двір перейшов до пасивної дипломатії і острів Цусіма втратила своє стратегічне значення.

Провінція Цусіма була сформована у 7 столітті. Її адміністративний центр знаходився у сучасному місті Цусіма.

У 9 столітті провінцією керував рід Ахіру, який був замінений у 11 столітті родом Со. У 1019 році під проводом останнього місцеві самураї відбили напад чжурчженських піратів.

Під час монгольської навали у 1274 і 1281 роках провінція була двічі окупована монгольським військом. Чоловіче населення острова було перебите, а жінки — вивизені до Кореї, тогочасного васала монгольської імперії Юань, і продані в рабство.

У 14 століття уцілілі нащадки роду Со знову стали правителями острова. Вони організували піратські загони, які впродовж століття грабували узбережжя Корейського півострову. У 1419 році розгнівані корейці висадили дисант на острові Цусіма і воювали із родом Со близько місяця, але відступили. У 1443 році остров’яни уклали з корейською династією Чосон мир, за яким визнавали свій васалітет від корейських монархів, формально залишаючись під юрисдикцією японського імператора. Цусіма отримувала монопольне право на японсько-корейську торгівлю.

Під час експедицій японців у Корею у 1592 і 1597 роках провінція Цусіма грала роль стратегічної військової бази японських військ. Після поразки обох кампаній, за посередництва роду Со, було укладено вигідний для японців мирний договір.

У період Едо (16031867) рід Со продовжував контролювати провінцію Цусіма, був головою Цусіма-хану і монопольно вів торгівлю з корейською династією Чосон.

У результаті адміністративних реформ 1871 року провінція Цусіма була перетворена у префектуру Ідзухара, яка у 1872 році була приєднана до префектури Наґасакі.

Повіти[ред. | ред. код]

  • Каміаґата 上県郡
  • Сімоаґата 下県郡

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дослівно «принц». Особа чоловічої статі монаршої крові.
  2. Дослівно «захисник (морі) села (хіна)».
  3. Переказ про людей ва Записів Вей

Джерела та література[ред. | ред. код]

Провінція Цусіма // 『日本大百科全書』 [Енциклопедія Ніппоніка]. — 第2版. — 東京: 小学館, 1994—1997. — 全26冊. (яп.)

Посилання[ред. | ред. код]