Підґуже Жешовське

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підґуже Жешовське
Розташування Підкарпатське воєводство
Водні об'єкти Сян та Віслока
Площа 866 м2

Підґуже Жешовське — фізико-географічний мезорегіон у південно-східній Польщі у воєводстві Підкарпатське. Підґуже Жешовське входить до складу макрорегіону Сандомирська долина. За фізико-географічним районуванням Польщі мезорегіон Підґуже Жешовське має номер 512.52.

Характеристика[ред. | ред. код]

Краєвид району Підґуже Жешовське — Хожув

Підґуже Жешовське — це крайня, південна частина Сандомирської долини, площею близько 860 км², розташоване між долинами річок Сян та Віслока від Жешува до Перемишля. Підґуже тягнеться дугою довжиною близько 60 км, ширина — до 18 км; його хвиляста смуга пагорбів має середні висоти над рівнем моря від 240 до 280 м. На півдні межує з вищими Диновським та Перемишльським передгір'ями, на півночі — з низинними Підкарпатською Прадолиною та Нижньою Санською долиною.

Краєвид місцевості Підґуже Жешовське — Тичин

У районі Підґуже Жешовське розташовані міста: Ланьцут, Пшеворськ і Канчуга, а на його околицях Ярослав і Радимно.

Клімат[ред. | ред. код]

Підґуже Жешовське розташоване в зоні помірного клімату з характеристиками низинного клімату. Клімат характеризується жарким літом та теплою зимою. Середня річна температура дорівнює +9,3ºC, середня температура влітку досягає +20ºC, а взимку — -3ºC[1]. Середня кількість опадів коливається до 900 мм[2]. Найбільша хмарність буває у грудні, а найбільша кількість опадів — влітку. Переважають західні вітри. Сніговий покрив товщиною до 50 см буває у січні-лютому. Вегетаційний період триває близько 220 днів в рік.

Ґрунти та природні угрупування[ред. | ред. код]

Підґуже Жешовське складено з плоских пагорбів міоценових утворень, вкритих четвертинними пісками і глинами, а також лесами. На території сформовані родючі бурі і чорноземні ґрунти. На терасових ділянках зустрічаються лісостепові угрупування. На сонячних схилах зустрічаються формації степової рослинності. Лісистість дуже мала і становить 2 %, фрагменти грабових і дубових лісів можна зустріти в західній частині мезорайону, а ясенево-в'язових байрачних лісів — в районі річки Сан[3]. Домінуючими породами в державних лісах є дуб, який займає 30 %, сосна 20 % і бук 12 %. Середній вік насаджень — 70 років[3].

Цей регіон переважно сільськогосподарський, більшість площі розорано під рілля[4].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Puszcza Sandomierska/ spotkanie Zespołu Lokalnej Współpracy Kolbuszow [1] (польською) Процитовано 20 січня 2024
  2. Climate Subcarpathian Voivodeship: Temperature, climate graph, Climate table for Subcarpathian Voivodeship. en.climate-data.org. Процитовано 20 січня 2024.
  3. а б Mezoregion przyrodniczo-leśny Podgórza Rzeszowskiego - Encyklopedia Leśna. www.encyklopedialesna.pl. Процитовано 20 січня 2024.
  4. Wydawnictwa Edukacyjne WIKING - Portal Edukacyjny - ROLNICTWO w Polsce (WERSJA DO DRUKU). www.wiking.edu.pl. Процитовано 20 січня 2024.