Радіо «Сковорода»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Радіо «Сковорода»
Логотип
Логотип
Країна Україна Україна
Місто трансляції Львів
Територія Україна
Гасло «Радіо вільних людей»
ЧастотаІнтернет-радіо
Моваукраїнська
Вперше в ефірі15 вересня 2015; 8 років тому (2015-09-15)
Форматмузично-інформаційна розмовна радіостанція
ВласникАндрій Чемес, Володимир Бєглов, Мар'яна Романяк, Артем Галицький
АдресаУкраїна Україна Львів
ОнлайнСлухати (256 kb/s)
Вебсторінкаradioskovoroda.com

Радіо «Сковорода» — українська недержавна радіостанція, заснована 2015 року у Львові чотирма однодумцями (Андрій Чемес, Володимир Бєглов, Мар'яна Романяк та Артем Галицький), які до цього працювали у різних ЗМІ, серед яких радіостанції: «FM Галичина», «Вголос», РадіоМан, Львівська хвиля, ТРК «Львів».

Життєпис[ред. | ред. код]

Станцію засновано 15 вересня 2015 року, повноцінне мовлення почалось у жовтні того ж року. За основу назви взято Григорія Сковороду, самі засновники так коментують своє ім'я: «Ми зупинилися на постаті Сковороди, бо свого часу він був таким новатором і навіть у деякому плані хіпстером».[1][2]

Одним із завдань радіо є формування класичного уявлення українське модне та прогресивне. Формат ефіру наразі дуже вільний, вести програми може зголоситись будь-хто, якщо має навички та має що сказати слухачам. Українське, на думку засновників, радіо має «стати модним».

За перший тиждень роботи станція нарахувала 14 тис. слухачів ефіру[3]. Музичний редактор ефіру, Артем Галицький, приділяє чимало уваги не тільки відомим виконавцям, але і новим українським іменам, які ще невідомі широкому загалу слухачів.

Формат[ред. | ред. код]

Формат радіостанції − музично-інформаційно-розмовний[4]. Основна музична складова каналу: прогресивна українська та іноземна музика[5]. Серед інших, на радіо часто можна почути таких виконавців: ONUKA, Бумбокс, Pianoбой, Джамала, Крихітка та інша музика у форматі інді, інді-рок тощо.[6]

Цільова аудиторія станції − слухачі віком від 18 до 30 років.

Серед гостей студії були Сергій Жадан, Юрій Андрухович, ДахаБраха, Оркестр Че, Джамала, Валерій Харчишин (гурт «Друга Ріка»), Один в каное, Олексій Согомонов (продюсер гурту «Бумбокс»), Оксана Забужко, Хамерман знищує віруси та інші.

«Мандрівна» студія[ред. | ред. код]

Час від часу ведучі проводять ефіри з незвичайних місць. Це може бути кафе, торговельний центр або інше публічне місце Львова.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Львові стартує «радіо вільних людей»: деталі. tvoemisto.tv. Процитовано 22 лютого 2021.
  2. Підбірка українських музичних інтернет-радіостанцій | СПАДЩИНА ПРЕДКІВ. spadok.org.ua. Процитовано 22 лютого 2021.
  3. FM ловив нас, та не впіймав: як четверо львівян запустили радіо вільних людей. theinsider.ua. Процитовано 31 січня 2016.
  4. "Skovoroda": радіо вільних людей — Громадське Львів. Громадське Львів (укр.). Процитовано 8 лютого 2016.
  5. У Львові стартує «радіо вільних людей»: деталі. tvoemisto.tv. Процитовано 31 січня 2016.
  6. «FM ловив нас, та не впіймав»: як четверо львів’ян запустили «радіо вільних людей». Телекритика. Процитовано 8 лютого 2016.