Придаткевич Роман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Роман Придаткевич)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роман В. Придаткевич
Основна інформація
Дата народження 1 червня 1895(1895-06-01)
Місце народження Живець[1]
Дата смерті 17 листопада 1980(1980-11-17) (85 років)
Місце смерті Овенсборо, Кентуккі, США[2]
Національність українець
Професія композитор
Освіта Львівська національна музична академія імені Миколи Лисенка, Віденська музична академія
Інструменти скрипка
Колективи Українське тріо
Співпраця М. Гайворонський

Роман В. Придаткевич (1 червня 1895, Живець — 17 листопада 1980, Овенсборо, Кентуккі, США) — український композитор, скрипаль, організатор Української консерваторії в Нью-Йорку, співорганізатор Товариства Прихильників Української Музики, артист ряду нью-йоркських оркестрів.

Життєпис[ред. | ред. код]

У неповних 8 років виступав у Перемишлі та Львові. Вступив до академічної гімназії у Львові та ВМІЛу. Вивчав гру на скрипці у викладачів А. Должицького, Є. Щедрович-Ганкевич, Є. Перфецького, теоретичні предмети у Ф. Колесси, С. Людкевича. Після закінчення вступає до Віденської музичної академії.

Під час першої світової війни у австрійському війську, згодом у лавах Української Галицької армії як скрипаль.

З 1920 року продовжує навчання у Віденській музичні академії. Після її закінчення їде до Берліна, де бере уроки в К. Флєша та його асистента Р. Гарцер. Одночасно успішно гастролює в Європі.

У 1923 році емігрує до США, активно концертує, отримує загальне визнання. Вступає в Колумбійський університет, а згодом закінчує музичний інститут Куртіса у Філадельфії.

У 1924 році разом з М. Гайворонським засновує Музичну Консерваторію у Нью-Йорку.

У 1930 році Роман Придаткевич організував ансамбль «Українське Тріо», який виступав у нью-йоркському концертному залі «Таун-Холл» і з великим успіхом виконував композиції Й. Баха, В. Барвінського, M. Лисенка, К. Стеценка. До тріо увійшли: сопрано Марія Гребінецька, піаністка Аліса Корчак (яку пізніше замінила Ольга Ткачук) і сам Роман Придаткевич, як скрипаль.[3]

У 1937—1940 роках — концертмейстер Нью-Йорк Сіті Оркестра, згодом Джільбер і Суліван Опера та багатьох інших оркестрах США. У 1946—1965 — професор Моррей-коледжу в Каліфорнії. У 1970 здійснив успішні гастролі в Європі, виступаючи в Лондоні, Берліні, Парижі, Зальцбурзі та інших містах.

У 1953 році в Рочестерському університеті Р. Придаткевич захистив докторську дисертацію на тему «Бахові пасіони та їх музично-історичний підклад».

Як композитор Р. Придаткевич є автором понад 200 музичних творів. Його Перша симфонія прозвучала в 1928 році у виконанні Л. Стоковського у Денвері.

Роман Придаткевич помер 17 листопада 1980 в м. Овенсборо, штат Кентуккі[4].

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Лідія Придаткевич (Клопотовська) (1900—1988).[5] Донька — Ганна Придаткевич-Кухарчук (Ганна Кучар), піаністка і музичний педагог. Внуки: Андрій, Роман, Теодор. Внук Теодор Кучар — американський диригент, керівник Національного симфонічного оркестру України.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]