Акаґі Ріцуко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акаґі Ріцуко
赤木リツコ
Neon Genesis Evangelion
Перша появаАніме: 1 серія.
Манґа: 1 глава.
Остання появаАніме: 26 серія.
Манґа: 77 глава
АвторЙосіюкі Садамото,
Хідеакі Анно
СейюЮріко Ямагуті
Інформація про персонажа
Вік30 років
СтатьЖіноча
Дата народження21 листопада 1985 року
Дата смерті2016 рік
Рід занятьВчений, адміністратор
ТитулНачальник технічного відділу Nerv
РодичіМати — Наоко Акаґі

Ріцуко Акаґі (яп. 赤木リツコ, Акаґі Ріцуко) — персонажка аніме-серіалу і манґи «Neon Genesis Evangelion». Глава науково-дослідного управління Nerv. Одна з небагатьох людей, посвячених у плани Nerv і Seele. Прізвище Акаґі — назва корабля часів Другої світової війни. Ім'я ж автор взяв у свого шкільного друга[1].

Психологічні дані

[ред. | ред. код]

Дуже розумна і далекоглядна жінка. Малоемоційна і не любить нікого впускати у своє життя. Часом владна і жорстока, до своєї роботи ставиться дуже серйозно.

Її розумові здібності великі, але вона (як і її мати) трохи неправильно їх використовує або навіть не зберігає. Найсильніша сторона — вміння тверезо мислити без емоційних переживань, як-от сильна образа або ненависть до близької людини. Досить злопам'ятна, може бути дуже мстивою, нерозбірлива в людях. Як і Ґендо Ікарі, заради досягнення потрібної мети здатна піти на жертви. Врівноважена і тверда. Обрала практично ту ж долю, що і її мати, намагаючись її перевершити на цьому терені. Їй тридцять років, і вона, як і Місато, ніколи не була одружена.

Під лівим оком у Ріцуко є родимка. Як зауважив Каджі, «Жінці з родимкою на шляху сліз судилося лити їх все життя».

Робота

[ред. | ред. код]

Ріцуко розпочала роботу в Nerv під керівництвом своєї матері. Доктор Акаґі Ріцуко — глава науково-дослідного управління Nerv, головна програмістка біо-комп'ютера Magi, провідна розробниця проєкту «Євангеліон». Зокрема, вона займається аналізом синхронізації пілотів і Євангеліонів. Істинний трудоголік, справжній професіонал — моментально оцінює ситуацію, приймаючи швидке і правильне рішення.

Після початку роботи в Nerv Ріцуко змінюється — вона фарбується в блондинку (до цього була брюнеткою), починає курити і п'є багато кави.

Взаємини з Ґендо

[ред. | ред. код]

В роботі Ґендо по відношенню до Ріцуко такий же вимогливий начальник, як і до решти.

У пізніх серіях «Євангеліона» стає зрозуміло, що Ріцуко була коханкою Ґендо. Сама Ріцуко про їхні стосунки нікому не говорила і не згадувала подробиць. З боку Ґендо також не було ніяких проявів теплих почуттів до Ріцуко; у всякому разі, в серіалі це ніяк не згадується.

Доктор Акаґі, як і її мати Наоко, не любить Рей, вважаючи її суперницею[ком. 1]. Власне, Наоко наклала на себе руки після власноручного вбивства першого втілення Рей (Рей-1). Таким чином, у Ріцуко є всі підстави прохолодно ставитися до Рей.

В останніх серіях, перебуваючи в сильному емоційному розладі, Ріцуко знищує Джерело псевдопілотів, в якому вирощувалися тіла-пустушки, аналогічні Рей. Ріцуко вимовляє: «Дурепи. Дві дурепи. Мати і донька». Це відбувається на очах Місато і Шінджі. Місато, дивлячись на це, приходить до висновку, що «трагедія проєкту» Єва «в людях». У фільмі «The End of Evangelion» показана сцена, коли Ґендо вбиває Ріцуко з пістолета.

Є багато думок щодо того, що вимовляє Ґендо безпосередньо перед тим, як вистрілити. В оригіналі виданої манґи під час цієї фрази звучить звук вибуху, оскільки штаб-квартира Nerv атакована Силами Самооборони Японії. У фільмі ж це виглядає як мовчазна пауза. Однак є дві основних думки:

  • Він говорить «Я люблю тебе» (яп. anata o ai suru);
  • Він говорить «Ти була мені дійсно потрібна» (англ. I truly... needed you)

У всякому разі, відповідь Ріцуко відома напевно — вона каже «Брехун», після чого звучить постріл, і вона мертвою падає в басейн з LCL.

Взаємини з Місато і Каджі

[ред. | ред. код]

Крім робочих взаємин, Ріцуко з Місато пов'язують суто дружні стосунки, які тривають з часу навчання в університеті. Будучи за характером досить закритою людиною, вона тим не менше багато в чому довіряє Місато.

Ріцуко дозволяє собі деякі висловлювання на адресу Місато. Наприклад — докір в тому, що, можливо, спонукальним мотивом прихистити Шінджі є бажання «вислужитися» перед Ґендо Ікарі.

Ріцуко обережно ставиться до Каджі. Пам'ятаючи про стосунки його і Місато, вона не підпускає Каджі досить близько і не відповідає на його загравання, хоча він досить часто робить спроби до цього.

Загалом, Ріцуко поводиться досить обережно щодо Місато і Каджі.

Див. також

[ред. | ред. код]

Коментарі

[ред. | ред. код]
  1. 23 епізод:
    Вони не люди. Це просто речі, які мають форму людей. Але я програла! Я не змогла їх перемогти! Від нього я стерпіла б будь-яке приниження. Все одно, як жалюгідно б я виглядала. Але… але він вибрав… він вибрав… Я знала, але… Яка ж я дурна! Мати і дочка — ми обидві дурепи!

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Розділ «різне» на персональному сайті Анно Хідеакі. Архів оригіналу за 20 лютого 2007.

Посилання

[ред. | ред. код]