Салат із зеленої папаї

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Салат із зеленої папаї
Салат із зеленої папаї
Тип Салат
Походження Таїланд, Лаос
Час приготування хвилини — 5 хвилин
Необхідні компоненти часник, зелена папайа, стручковий перець, арахіс, лайм, помідор, рибний соус, цукор
Зазвичай використовувані компоненти листя базиліку, довгі боби, капуста, липкий рис, сушені криветки, річкові краби, пла ра, сік тамаринду

Салат із зеленої папаї (кхмер. បុកល្ហុង, bok l'hong; лаос. បុកល្ហុង, tam som; тай. ส้มตำ, som tam; в'єт. gỏi đu đủ) — традиційний гострий салат в Південно-Східній Азії.

Історія[ред. | ред. код]

Походить з історичного краю Ісаан у Таїланді. Проникає у тайську кухню разом з робітниками, що приїхали у Бангкок під час правління короля Рами II (1809—1824). Наразі це одна з найвідоміших страв тайської кухні.

Приготування[ред. | ред. код]

Зелену папаю насікають тоненькими шматками вручну. Усі інгредієнти товчуть у глиняній чи кам'яній ступі, щоб в пустив сік. Інколи до салату додають річкових крабів та соус пла ра тай. ปลาร้า з гнилої риби, які можуть бути небезпечні для життя європейців, оскільки містять мікроорганізми, що спричиняють тяжкі хвороби (Кишкова паличка, Стафілокок золотистий).[1] Дослідження Відділу медичних послуг виявило, що 83% салатів сом там з пла ра та 73% з річковими крабами (пу донг) небезпечні для людини.[2]

Хоч салат називають Папая-салат, його можна готувати з великою кількістю різних інгредієнтів замість папаї: огірки, локшина тощо.

Споживається разом з липким рисом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Phithakpol, Bulan (1985). Phase I: Food Handling at Village and Household Levels in Thailand. Bangkok, Thailand: The Institute of Food Research and Product Development, Kasetsart University.
  2. Your food is killing you | Coconuts Bangkok. coconuts.co (амер.). Процитовано 11 жовтня 2018.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Thai green papaya salad recipe (som tam ส้มตำ) // Thai Street Food, Restaurants, and Recipes Blog in Bangkok — URL