Самоанці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Самоанці
Кількість 500 тис.
Ареал Самоа Самоа 200 000 (2007)
Американське Самоа Американське Самоа 51 000 (2000)
Австралія Австралія 39 992 (2006)
Нова Зеландія Нова Зеландія 115 000 (2001)
США США 85 000
Близькі до: полінезійці
австронезійські народи
Мова Самоанська мова
Релігія християнство

Самоанці — корінне населення островів Самоа. Проживають також в Австралії, Новій Зеландії, на Гавайських островах. Загальна чисельність — близько 500 тис. чол. Самоназва — Самоа. Мова — Самоанська, писемність з XIX ст., латиниця. В обігу також англійська. Віруючі — протестанти та католики.

Першим осередком розвитку полінезійської культури вважається архіпелаг Тонга, з якого були заселені Самоа. Потім протополінезійці заселили о-ви Футуна, Токелау, Тувалу та ін. В етногенезі самоанців брали участь також інші полінезійці та фіджійці. З кінця XIX ст. Самоа знаходилося в колоніальній залежності від США (Східне Самоа) та Німеччині, а з часів Першої світової війни до початку 1960-х — Нової Зеландії (Західне Самоа).

Господарство, матеріальна і духовна культура подібні загальнополінезійській. Заняття — землеробство, тваринництво та рибальство. Славилися виготовленням циновок — вони служили міновим еквівалентом. В наш час існує рибоконсервна промисловість, на експорт йдуть копра, банани та какао.

Будинки самоанців — вуликоподібні (круглі) (фале), з каркасом. Дах з сухих стебел цукрової тростини, листя пандануса або кокосової пальми розташовується на дерев'яних стовпах. Стіни відсутні, але вночі і при поганій погоді отвори між стовпами завішують рогожами, які в зібраному виді зберігаються під дахом (по його периметру). Підлога викладена рівною буйною галькою. В наш час зустрічаються фале і з залізним дахом.

З ремесел поширене плетіння, виготовлення тапи, різьблення по дереву і каменю, будівництво човнів полінезійського і меланезійського типів.

Соціальна організація — великосімейної громади (аїнга), очолювані радою (Фоно). Вид спорідненості — білінійний, шлюб — патрилокальний. Аїнга складається з трьох-чотирьох поколінь найближчих родичів по чоловічій лінії, жінок, які прийшли в общину по шлюбу, і осіб, включених в неї в результаті усиновлення або удочеріння. Члени аїнги (в середньому 40-50 осіб) спільно володіють землею і спільно виконують усі трудомісткі роботи.

Село населяє кілька аінг. Голова самої знатної аїнги є матаї всього села. Він засідає в сільській раді (Фоно) разом з головами інших громад. Влада вождя (Матаї) — спадкова і виборна. Десять — дванадцять сіл становлять округу (ітумало). У гостьовому будинку найвпливовішою села збирається окружні Фоно, в якому беруть участь глави всіх сіл. Округою (ітумало) управляє верховний окружний вождь, якого обирає рада місцевих вождів, при цьому враховується думка представників клану, які компактно проживають в інших районах Самоа.