Серце виказало (мультфільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серце виказало
англ. The Tell-Tale Heart
Вид мальована анімація
Жанр жахастик, кримінальний, мультфільм для дорослих
Режисер Тед Пармелі
Продюсер Стів Босустов
Сценарист Білл Скотт
Фред Грэбл
Едгар Аллан По (автор оповідання)
Оповідач Джеймс Мейсон
Оператор Джек Екс
Композитор Борис Кременлієв
Кінокомпанія Columbia Pictures
Дистриб'ютор Columbia Pictures
Тривалість 7 хв. 30 сек.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1953
Дата виходу 17 грудня
IMDb ID 0046408

Серце виказало (англ. The Tell-Tale Heart) — американський мультфільм 1953 року по однойменній розповіді (1843) Едгара Аллана По. Номінант на «Оскар» у 1954 році[1]. Перший у історії мультфільм, якому British Board of Film Classification було присвоєно рейтинг Х (тільки для дорослих). У 1994 рокові зайняв 24 місце у списку 50 найвизначніших мультфільмів. У 2001 році був включений у Національний реєстр фільмів.[2]

Сюжет[ред. | ред. код]

Сюжет мультфільму повністю відповідає сюжету оригінальної розповіді. Оповідачем за кадром виступив Джеймс Мейсон. Вся дія також показана «очима оповідача».

Оповідач, людина з неврівноваженою психікою, живе в одному будинку зі стариком. У того око закрите більмом і це дуже дратує оповідача. Через це одного разу він вбиває старого і ховає труп під підлогу. Незабаром в будинку з'являється поліція: хтось почув крики з будинку. Всі разом вони оглядають кімнати, але не знаходять нічого підозрілого. Однак оповідачеві починає здаватися, що він все голосніше і голосніше чує з-під підлоги стукіт серця убитого ним старого. Психіка вбивці не витримує і він зізнається у скоєному. Його садять до в'язниці.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Спочатку мультфільм знімався в 3-D форматі, але пізніше було вирішено залишити його двомірним.
  • У 1954 році мультфільм номінувався на «Оскар» в категорії «Кращий анімаційний короткометражний фільм», але програв мультфільму «Гудіння, свист, дзвін і гул» (Toot, Whistle, Plunk and Boom), який займає 29 місце в уже згадуваному списку 50 найвизначніших мультфільмів.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]