Синдикат (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Синдикат
The Syndic
Жанр наукова фантастика
Автор Сиріл Корнблас
Мова англійська мова
Опубліковано 1953 і жовтень 1953
Країна  США
Видавництво Doubleday
Видання жовтень 1953
Художник обкладинки Paul Galdoned

«Синдикат» (англ. The Syndic) — науково-фантастичний роман американського письменника Сиріла Корнбласа, виданий 1953 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Пролог описує ситуацію: майбутня Північна Америка розділена між конкуруючими злочинними угрупованнями: Синдикатом на Східному узбережжі та Мобом у Чикаго, які керували федеральним урядом в еміграції в Ісландії, Ірландії та інших північноатлантичних островах. Життя більш-менш повернулося до нормального русла на території Синдикату — тимчасові захисні гроші виплачуються вчасно. Решта світу впала в селянське життя або племінний устрій.

Відношення до сексу, як правило, толерантні, дозволяються вільні стосунки поза шлюбом, і одночасно приймається як полігамія, так і поліандрія. (Однак чоловіча гомосексуальність відсутня, а про лесбійство ніколи не згадується).

Головний герой Чарльз Орсіно — дрібний чиновник у Синдикаті, який збирає захисні гроші в Нью-Йорку. Після невдалої спроби вбивства він запрошений на зустріч з керівництвом Синдикату, які підозрюють, що відповідальними за замах є американський уряд в екзилі. Щоб дізнатись правду та проникнути у владу, Чарльз добровільно погоджується працювати під прикриттям, для цього шляхом гіпнозу створюється фальшива особистість, це дозволить обдурити детектори брехні. Він був забраний на основну військово-морську базу американського уряду в Ірландії. Він також відвідує Ірландію за межами території уряду: він член племені й керується чаклунами, які мають справжні сили телепатії. В ході його подорожі стає зрозумілим, що Англія також знаходиться на племінному рівні, проте є набагато слабшою.

Потрапляючи на батьківщину, він також відвідує територію Мобів і бачить її більш дезорганізованою. Він припускає, щоб синдик став більш схожим на стабільний уряд, щоб захистити себе. Але його наставник відкидає це, і книга закінчується цим твердженням.

Відгуки та впливи[ред. | ред. код]

В Енциклопедії наукової фантастики зазначено, що роман був помилково сприйнятий як «неповноцінний» у порівнянні з творами Корнбласа у співаторстві, автори дійшли висновку, що аспекти структури уряду «Синдикату» були «ефективними і навіть пророчими[1]».

Дослідження роману про агоризм або анархо-капіталізм виявилася популярною серед лібертаріанців. Роман вплинув на Самуїла Едуарда Конкина III, який вважав його недооціненою класикою[2]. У 1986 році роман також потрапив до Залу слави премії «Прометей»[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kornbluth, Cyril M. The Encyclopedia of Science Fiction, 3rd Edition. Архів оригіналу за 25 грудня 2018. Процитовано 1 березня 2013.
  2. Riggenbach, Jeff (17 червня 2011). C.M. Kornbluth and the Syndicate. Mises Daily. Ludwig von Mises Institute. Архів оригіналу за 11 жовтня 2014. Процитовано 4 грудня 2018.
  3. Prometheus Awards. The Libertarian Futurist Society. Архів оригіналу за 2 липня 2013. Процитовано 1 березня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]