Скаб Ярослава Федорівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ярослава Скаб
Організаційна референтка тимчасового проводу Північно-східного краю «Степ»
Загальна інформація
Народження 1918(1918)
с. Улазів, Любачівський повіт (тепер Польща)
Смерть після 1998
невідомо
Громадянство  Українська держава (1941)
Псевдо «Варка», «Ганка», «Івга» («Ївга»?), «Оля»
Військова служба
Приналежність  Українська держава (1941)
Вид ЗС  УПА
 ОУНР
Нагороди та відзнаки
Срібний Хрест Заслуги Бронзовий Хрест Заслуги

Ярослава Федорівна Скаб (псевдо: «Варка», «Ганка», «Івга» («Ївга»?), «Оля»; нар. 1916 (1918?), с. Улазів, Любачівський повіт — пом. ?) — діячка українського визвольного руху (ОУН), лицарка Срібного та Бронзового хрестів заслуги УПА.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в сім'ї сільської вчительки.

Член ОУН. Провідниця жіночої сітки Поліського обласного проводу ОУН (?-1944), референтка УЧХ Костопільського надрайонного проводу ОУН (1944-?), ВО «Тютюнник» УПА-Північ, організаційна референтка (2-га пол. 1944 — ?), а відтак провідниця Сарненського окружного проводу ОУН ПЗК (поч. 1945—1946), організаційна референтка тимчасового проводу Північно-східного краю (ПСК) «Степ» (1946).

Учасниця чисток радянської агентури в рядах УПА. Уповноважена зі спецдоручень крайового проводу ОУН на ПЗУЗ та крайового військового штабу УПА-Північ. Займалася інспекційною роботою на сході. Восени 1946 р. заарештована органами МДБ.

Спогади про Ярославу Скаб[ред. | ред. код]

В одному з етапів, з московської тюрми “Бутирки”, прибула невисокого росту худенька дівчина, літ біля тридцяти (Абагур, 1949 р.). Була вона дуже бідно одягнена. Суджена на 25 літ. Звали її Слава Скаб. В розмові я довідалась, що Слава арештована була на Волині. Сиділа в московських тюрмах. І з Московії привезли її в Абагур. Має польське громадянство. Під час польської окупації вчителів українців відправляли вчителювати в центральну Польщу, а з Польщі – в Галичину присилали вчителів–поляків. Так батьки Слави, мама — Олена і батько — Теодор — вчителі, до війни попали в центральні райони Польщі. Там і народилася Слава. Десь на теренах Польщі у відділах УПА була її молодша сестра — Євгенія (Гена). Ця дівчина – Слава і розказала мені про волинську сотню, що в кінці 1943 року з’явилась на Волині під видом УПА, про що я писала раніше. Подібне наше минуле дуже пов'язало мене зі Славою. За короткий час ми дуже здружилися. Потім був Тайшет, 1949 рік - особливі закриті режимні лагеря, 1951 р. - етап за Ангару на будівництво Байкало-Амурської магістралі
- зі спогадів Стефанії Костюк-Процак, всевдо "Марта" — спецкур'єрки, ветеранки ОУН-УПА, інваліда бойових дій.

З листа Стефанії Костюк-Процак до Ніни Вірченко в 2003р.:

Просиш інформацію про Славу! Ніночко, вона була настільки скритна. Багато ми з нею провели годин разом, але про себе вона говорила мало. 1954 рік, нас відправили в Мордовію (станція Потьма, селище Явас №385/9). В Мордовії Слава Скаб зустріла своїх подруг по підпіллю — Ірину Клочник і Марійку Луцан. По її розмовах з подругами, які були зв’язані з похідними групами 1941-1942 років на Схід України, зрозуміла, що Слава мала якесь відношення до тих подій. Але в таборі вони дотримувались деякої конспірації. І тільки в 1999 році, в Києві, я зустріла одного пана з Польщі, який мені розказав, що Слава Скаб була членом Краєвого проводу Волині, псевдо її “Івга”. Недавно попала мені в руки книжка Анни Караванської-Байляк “Во ім’я Твоє”, де вона описує свій побут в польських тюрмах. Згадує Скаб Євгенію – рідну сестру Слави. Євгенія, 1927 р.н., член ОУН, псевдо “Феська”, засуджена на 13 літ польським військовим судом. Після звільнення жила у Вроцлаві, де і померла
.

З листування Стефанії Костюк-Процак і Слави Скаб відома така інформація про останню: лист від 24.04.1956 Скаб вже була звільнена з табору і повернулась до матері, З вересня 1956 року Скаб переїхала до Вроцлава (лист від 6 січня 1957). Потім переписка обірвалась. Стефанія Костюк-Процак її розшукувала після проголошення незалежності України. Скаб відізвалась, лист був у 1992. Останній лист — 26.06.1998 року. Напевно, похована у Вроцлаві.

Мала дочку, зятя і двох внучок. В 1992 році Ярослава Скаб мала 74 роки – це вона писала у листі. Отже, рік її народження 1918 р.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Згідно з Постановою УГВР від 8.10.1945 р. і Наказом Головного військового штабу УПА ч. 4/45 від 11.10.1945 р. референтка УЧХ Костопільського надрайонного проводу ОУН Ярослава Скаб — «Івга» нагороджена Срібним хрестом заслуги УПА.
  • Згідно з Наказом Головного військового штабу УПА ч. 4/45 від 11.10.1945 р. уповноважена зі спецдоручень крайового військового штабу УПА-Північ Ярослава Скаб — «Варка» нагороджена Бронзовим хрестом заслуги УПА.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]