Складан Софія Ільківна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Складан Софія)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Складан Софія Ільківна
Складан Софія
Народилася 1922(1922)
с. Куклинці, нині передмістя м. Зборова
Померла 22 вересня 1945(1945-09-22)
хутір Ліщина поблизу містечка Залізці, нині Зборівського району
Поховання с. Загір'я, нині Зборівського району
Громадянство  Українська держава (1941)
Національність Українці
Діяльність учасниця українського визвольного руху
Відома завдяки стрілець ОУН-УПА, санітарка Самооборонного Кущевого Відділу (СКВ)
Alma mater Гімназія товариства «Рідна Школа»
Військове звання стрілець УПА
Партія ОУН

Софія Ільківна Склада́н (11 червня 1922, с. Куклинці, нині передмістя м. Зборова Тернопільської області — 22 вересня 1945 хутір Ліщина поблизу містечка Залізці) — учасниця українського визвольного руху, діячка ОУН, стрілець УПА, членкиня ОУН, санітарка Самооборонного Кущевого Відділу (СКВ).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася у 1922 році в с. Куклинці поблизу Зборова (нині його передмістя) Тернопільської області, Україна.

Закінчила семикласну українську школу в Зборові, а згодом українську гімназію товариства «Рідна школа» у м. Тернополі. По завершенні педагогічних курсів в Бережанах учителювала в с. Тростянець на Зборівщині. Брала активну участь в товариствах «Просвіта», «Рідна Школа», «Сокіл» «Луг», Союз українок.

Софія Складан була неперевершеним оратором, співачкою і танцюристкою. Під час навчання в українській гімназії організовувала зустрічі з учасниками визвольних змагань, виступи з рефератами про класиків української літератури Шевченка, Франка, Лесю Українку та події Листопадового зриву.

В Союзі українок організувала жіночі курси куховарства, вишивки, трикотарства. Брала активну участь у драматичному гуртку, співала в хорі Просвіти. Ініціювала походи молоді Зборова та околиць на Лисоню, Маківку, до Підлисся на Білу Гору (батьківщина Маркіяна Шашкевича), на прощі до Краснопущі, Зарваниці, Ратищ, Почаєва.

ОУН-УПА[ред. | ред. код]

В ОУН з 1941 перебуває на пості підрайонової, а потім районової активу жінок. Спершу працювала розвідницею, згодом закінчила санітарні курси підпільників і була санітаркою в підрайоні. Мала псевдо «Орися», «Оленка».

У Тростянці очолює зв'язковий пункт між підпіллям Волині і Галичини, знайомиться і працює з Г.Дидик — референткою Головного проводу ОУН, зв'язковою і довіреною особою Головнокомандувача УПА Романа Шухевича. У середині липня 1944 провід доручив С. Складан референтуру зв'язку між Карпатами та Волинню «КВ». Крім того вона провадила курси санітарок, оскільки перед тим пройшла вишкіл і стала санітаркою при місцевому кущі провідника «Ігоря» (Заложеччина). Ходила на зв'язок у Волинь, Рогатинщину, в Козівський та Бережанський райони звідки приносила цінну розвідувальну інформацію. Налагоджувала зв'язок між проводом і працювала санітаркою в УЧХ.

1945 року повстанцем на псевдо "Явір" допроваджена до с.Нишківці (нині Загір'я), де таємно перебувала впродовж кількох місяців.

Була видана повстанцем-зрадником А. Голубовичем (псевдо «Долоня») завербованим НКВД. Восени 1945, повертаючись від хворого повстанця на хуторі Серетеччина, була схоплена НКВД. Закатована на хуторі Ліщина. Згодом похована в с. Загір'я. Краєзнавець Д. Чернихівський присвятив їй пісню «У Зборові коло неньки» (1996).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Зборівська дзвіниця. — 1991. — № 12.
  • Коковський Т., Мельничук Б. Складан Софія Ільківна // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2010. — Т. 4 : А — Я (додатковий). — С. 564. — ISBN 978-966-528-318-8.
  • Наш рідний край. Зборівщина. — Торонто-Нью-Йорк — Париж — Сидней, 1985. — С. 293.
  • Нескорена Зборівщина- — Тернопіль, 2001- — Т. 1. — С. 61.
  • Олексюк В. Загіря. — Тернопіль, 2010. — С. 158.
  • Олексюк В. Залозецький край. — Дрогобич, 2004. — С. 139—151, 299—300.
  • Часопис «Дзвін» // видання Тернопільського т-ва Меморіал ім. В. Стуса, 1991. — № 11.

Посилання[ред. | ред. код]