Скуклостер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скуклостер

59°42′13″ пн. ш. 17°37′09″ сх. д. / 59.70361° пн. ш. 17.61917° сх. д. / 59.70361; 17.61917
Тип замок
архітектурний ансамбль[2]
музей
пам'ятка
пам'ятка культури
колекція[d] і об'єкт культурної спадщини Швеціїd
Статус спадщини governmental listed buildingd[3] і governmental listed building complexd[4]
Країна  Швеція
Розташування Гобу (комуна)[1]
Архітектурний стиль Архітектура бароко
Архітектор Каспар Фогель[de]
Засновник Карл-Густав Врангель
Засновано 1676
Власник National Property Board of Swedend
Оператор National Historical Museums of Swedend
Сайт skoklostersslott.se
Скуклостер. Карта розташування: Швеція
Скуклостер
Скуклостер (Швеція)
Мапа

CMNS: Скуклостер у Вікісховищі

Замок Скуклостер (Skoklosters slott) — шведський замок в стилі бароко, побудований в 1654—1676 роках Карлом-Густавом Врангелем і розташований на півострові в озері Меларен між Стокгольмом і Уппсалою. З 1970-х років у ньому розміщений музей, де зберігаються колекції картин, меблів, текстилю та посуду, книг і зброї.

Історія[ред. | ред. код]

Замок побудований між 1654 і 1676 роками багатим воєначальником, графом Карлом-Густавом Врангелем. Спроєктований архітектором Каспаром Фогелем, а також іншими архітекторами: Жаном де ла Валлем і Нікодемусом Тессіном старшим[5]. Цілком ймовірно, що зразком замку був варшавський Уяздовський замок.

Замок і плани його околиць, близько 1690—1710
Недобудований зал

Замок — пам'ятка епохи Шведської імперії, періоду в середині XVII століття, коли володіння Швеції розширювалися, через що вона стала однією з найбільших держав у Європі. Смерть Врангеля в 1676 році призвела до того, що замок так і не добудували. Сім'я Браге, яка успадкувала Скуклостер, мала свої власні сімейні замки й не поспішала завершувати цей. Таким чином, великий бенкетний зал перебував у тому ж стані, в якому його залишили будівельники влітку 1676 року. Він отримав назву недобудований зал (швед. Ofullbordade salen). Замок Скуклостер — єдина будівля в Європі зі збереженим справжнім будівельним майданчиком XVII століття. Поруч з недобудованим залом зберігається ряд інших пов'язаних з ним предметів того ж періоду: кілька сотень інструментів і близько десятка книг з будівництва[6].

У 1967 році сім'я фон Ессен, яка успадкувала замок від Браге, чий рід закінчився в 1930 році, продала його шведському уряду[7]. Скуклостер став державним музеєм і урядовою будівлею під назвою Королівська збройова палата й замок Скуклостер з музейним фондом Галлвіл (LSH)[8]. У 1970-х роках архітектор Уве Гідемарк відремонтував замок, використовуючи ті ж матеріали та будівельні методи, що й в XVII столітті, що є еталоном Шведських методів збереження історичних пам'яток[9].

Музейні колекції[ред. | ред. код]

Картина «Портрет імператора Рудольфа II в образі Вертумна» Джузеппе Арчімбольдо з колекції замку

Закінчені частини замку, що демонструють розкішну пишність стилю бароко, є місцем зберігання колекцій картин, меблів, текстилю, срібного та скляного посуду. Однією з найвідоміших картин замку є «Портрет імператора Рудольфа II в образі Вертумна» Джузеппе Арчімбольдо, що зображає імператора Священної Римської імперії Рудольфа II як римського бога пір року з використанням фруктів і овочів. Картину отримали як військовий трофей у Празі в XVII столітті.

Збройова палата й бібліотека замку засновані на колекціях книг і зброї Врангеля. Їх істотно доповнили цінності заповітів інших аристократів XVII й XVIII століть, як-от Карла-Густава Б'єльке.

Арсенал має найбільшу у світі колекцію особистої військової зброї XVII століття. Він містить в основному мушкети й пістолети, а також мечі (включаючи японські самурайські мечі), невеликі гармати, піки та арбалети. Колекція зброї також містить різні екзотичні предмети: ескімоське каное XVI століття й зміїні шкури. Оригінальний масштабний макет замку, який зробив архітектор Каспар Фогель, щоб продемонструвати свій план графу Врангелю, також зберігається в арсеналі замку. Більшу частину колекції становлять військові трофеї, отримані з Польщі під час Шведського потопу в XVII столітті[10].

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [1] [Архівовано 2 вересня 2018 у Wayback Machine.]—2017
  2. а б Wiki Loves Monuments monuments database — 2017.
  3. Bebyggelseregistret
  4. Bebyggelseregistret
  5. Skokloster (неопр.) / Erik Andrén. — Nordisk rotogravyr, 1948.
  6. Skokloster — Reflections of a Great Era (неопр.) / Bengt Kylsberg. — Skoklosters slott, 1997.
  7. Ю. В. Антонова. Замки и крепости Швеции и Финляндии [Архівовано 13 січня 2022 у Wayback Machine.]. — Издательство «Вече». — С. 183. — 356 с. — ISBN 9785444477083.
  8. A government agency. Three museums — one government agency [Архівовано 14 лютого 2021 у Wayback Machine.] Skoklosters slott website, n.d., retrieved 28 February 2017
  9. Skoklosters slott — en restaurering (неопр.) / Ove Hidemark. — Skoklosters slott, 1972.
  10. Ю. В. Антонова. Замки и крепости Швеции и Финляндии. — Издательство «Вече». — С. 184. — 356 с. — ISBN 9785444477083.

Посилання[ред. | ред. код]