Смерть світла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Смерть світла»
англ. Dying of the Light
Жанр наукова фантастика
Форма роман
Автор Джордж Мартін,
Мова англійська
Опубліковано жовтень 1977
Країна  США
Видавництво Simon & Schuster

«Смерть світла» (англ. Dying of the Light) — науково-фантастичний роман американського письменника Джорджа Реймонда Річарда Мартіна, вперше опублікований в 1977 році. Первісна назва «Після фестивалю» було змінено до першої публікації книги. Твір було номіновано на премію Г'юго за найкращий роман в 1978 році, і на британську премію фентезі в 1979 році.[1]

Назва[ред. | ред. код]

В якості назви був використаний рядок з поеми про смерть Ділана Томаса «Do Not Go Gentle into That Good Night»:

Не говори смиренно прощавай, [...] Лютуй, ярися, тільки не згасай.
Оригінальний текст (англ.)
Do not go gentle into that good night, [...] Rage, rage against the dying of the light.

Сюжет[ред. | ред. код]

Події книги відбуваються на міжзоряній планеті Ворлорн. Ця мандрівна планета впродовж життя одного покоління перебувала в скупченні зірок, і на ній було побудовано 14 «фестивальних» міст жителями навколишніх планет. Планета віддаляється від світил у область, де панує темрява і холод, і де немає умов для життя. Більшість колоністів покинули планету, міста підтримуються автоматикою, поступово занепадаючи.

Дерк Т'Ларіен, головний герой, вважає життя позбавленим сенсу і мало привабливим після того, як його подруга Гвен Дельвано покинула його. Сім років тому вони обмінялися коштовними каменями та поклялися, що знайдуть одне одного, якщо хтось активує камінь. В надії поновити стосунки Дерк прибуває на Ворлорн, коли камінь активується.

Він виявляє, що Гвен не рада його появі та зв'язалася з іншим чоловіком, Джааном Вікарі, представником місцевої еліти військової культури каваларців. В каваларському суспільстві жінка є власністю чоловіка та його побратима, «тейна». Проте Джаан, який навчався на планеті Авалон (там же він познайомився з Гвен), має доволі прогресивні погляди й прагне реформувати суспільство. Його тейн на ім'я Гарс Яначек — навпаки консерватор, якому дуже не подобається Гвен. Сама Гвен кохає Джаана, проте виснажена життям на Ворлорні.

Дерк довідується від Джаана, що в минулому каваларці на своїй рідній планеті ледве не вимерли у війні. Вижили тільки ті їхні спільноти, що переховували своїх жінок і потім змогли розмножуватись. Дерк (і відповідно Гарс як його тейн) був відправлений у заслання на Ворлорн, де вже оселилися каваларські фундаменталісти, клан Брейтів. Ці фундаменталісти хочуть відродити старі звичаї, основою яких є полювання на «нижчих» істот. Спроби Джаана зупинити криваву гру розхитують становище. Між різними фракціями каваларців виникають суперечки, що межують із відкритою війною, і Дерк стає каталізатором подій, які виходять з-під контролю.

Гвен бере участь у роботі з охорони довкілля Ворлорна, і їй допомагає Аркін Руарк, представник культури кимдиссців, який ненавидить жорстокі звичаї каваларців. Аркін пояснює Дерку, що Гвен покликала його, з метою допомогти їй розірвати стосунки з Джааном. Повіривши, Дерк наживає собі ворогів у особі Джаана та Гарса, а також інших каваларців. Джаан і Гарс у той же час намагаються захистити клан Айронджейд від Брейтів. Оскільки Брейти вважають, що Дерк навіть не людина, він опиняється без захисту.

Залізши в авто, яке вважав покинутим, Дерк опиняється під звинуваченням у крадіжці. Брейт Бретан викликає його на дуель. Відкинувши виклик, Брейт тікає з Гвен і ховається в автоматизованому місті-хмарочосі Ай-Емерел. Його швидко виявляють «пси»-переслідувачі і втікачі користуються нагодою, щоб убити останніх мешканців міста та ненадовго врятуватися. Це спонукає Дерка звернутися за допомогою до Джаана. Зустріч із патрицієм Айронджейдів засвідчує, що Гвен, хоча й утекла з Дірком, все ще кохає Джаана.

Між кланами каваларців починається смертельна боротьба всіх проти всіх. Гарс, і кілька членів клану Брейт, гинуть у конфлікті, а Дерк розуміє, що камінь активував Руарк, який кохає Гвен і хотів використати Дерка для вбивства Джаана. Зрештою Дерк допомагає Джаану та Гвен втекти з Ворлорна, а сам вирішує очистити свою честь і прийняти дуель проти Бретана, від якої він довго тікав. Фінал лишається відкритим, не повідомляючи результат дуелі.

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Дерк Т'Ларіен;
  • Гвен Дельвано — колишня кохана Дерка, бетейн Джаана Вікарі;
  • Аркін Руарк — друг Гвен, кимдиссець;

Кавалаанці

  • Кирак Редстил Хавіс — старий-поет, що пише старокавалаанською мовою;

Айронджейди

  • Джаан Рів Вулф Високошляхетний Айронджейд Вікарі;
  • Гарс Айронджейд Джанасек — тейн Джаана Вікарі;

Мисливці — брейти

  • Лоримаар Рельн Винтерфокс, Високошляхетний Брейт Аркеллор;
  • Челл Нім Колдвінд фре-Брейт Дейвесон;
  • Бретан Брейт Лантрі — тейн Челла Дейвесона.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]