Соловейко біловусий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соловейко біловусий
Самець біловусого соловейка (озеро Локтак, штат Маніпур, Індія)
Самець біловусого соловейка (озеро Локтак, штат Маніпур, Індія)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Мухоловкові (Muscicapidae)
Рід: Calliope
Вид: Соловейко біловусий
Calliope tschebaiewi
Przhevalsky, 1876[2]
Ареал виду     Ареал гніздування біловусого соловейка     Ареал гніздування білохвостого соловейка     Зимування
Ареал виду     Ареал гніздування біловусого соловейка     Ареал гніздування білохвостого соловейка     Зимування
Синоніми
Calliope pectoralis tschebaiewi
Erithacus pectoralis tschebaiewi
Luscinia pectoralis tschebaiewi
Luscinia tschebaiewi
Посилання
Вікісховище: Calliope tschebaiewi
Віківиди: Calliope tschebaiewi
ITIS: 921051
МСОП: 103768594

Солове́йко біловусий[3] (Calliope tschebaiewi) — вид горобцеподібних птахів родини мухоловкових (Muscicapidae)[4]. Мешкає в Гімалаях і горах Китаю. Раніше вважався підвидом білохвостого соловейка, однак був визнаний окремим видом[5].

Опис[ред. | ред. код]

Біловусий соловейко
Біловусий соловейко

Довжина птаха становить 12-14 см. У самців верхня частина тіла темно-сіра, лоб і "брови" над очима у них білі, під дзьобом білі "вуса". Крила коричнюваті, хвіст чорнуватий, стернові пера біля основи і на кінці білі. На підборідді і центральній частині горла червона пляма, окаймлена чорною смугою, груди чорні, живіт і гузка білуваті. У самиць верхня частина тіла темно-сіра, "брови" менш чіткі, нижня частина тіла чорнувата крайні стернові пера мають білі кінчики. Центральна частина горла білувата, під дзьобом білі "вуса".

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Біловусі соловейки гніздяться в Гімалаях на схід від Кашміру і в горах Центрального Китаю (північний захід Ганьсу, схід Цинхаю, Сичуань і північний захід Юньнаню). Взимку вони мігрують на південь, до східного Непалу, Північно-Східної Індії, північного сходу Бангладеш, північної М'янми і південного Юньнаня. Біловусі соловейки живуть у високогірних чагарникових заростях (зокрема в заростях рододендрону і ялівця) і на високогірних луках. Зустрічаються поодинці або парами, на висоті від 2600 до 4800 м над рівнем моря. Живляться дрібними комахами. зокрема жуками і мурахами, влітку часто гусінню, іноді також павуками та іншими безхребетними. Сезон розмноження триває з травня по серпень. Гніздо куполоподібне з бічним входом, розміщується на землі, серед каміння і коріння. В кладці 3-4 синьо-зелених яйця. За сезон може вилупитися кілька кладок.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Calliope tschebaiewi: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 11 листопада 2022
  2. Przhevalsky, Nikolay (1876). Монголия и страна тунгутов. Трехлетнее путешествие в Восточной нагорной Азии [Mongolia and the country of the Tunguts. A three-year journey in Eastern Asia] (Russian) . Т. 2. Saint Petersburg: Izd. Imp. Russkago Ob-va, 1876. с. 44.
  3. Calliope tschebaiewi у базі Avibase.
  4. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Chats, Old World flycatchers. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 11 листопада 2022.
  5. Liu, Y.; Chen, G.; Huang, Q.; Jia, C.; Carey, G.; Leader, P.; Li, Y.; Zou, F.; Yang, X.; Olsson, U.; Alström, P. (2016). Species delimitation of the white-tailed rubythroat Calliope pectoralis complex (Aves, Turdidae) using an integrative taxonomic approach. Avian Biology. 47 (6): 899—910. doi:10.1111/jav.01015.