Спесивцева Ольга Олександрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спесивцева Ольга Олександрівна
Народилася 18 липня 1895(1895-07-18)[1][2][4]
Ростов-на-Дону, Російська імперія
Померла 16 вересня 1991(1991-09-16)[1][2][…] (96 років)
Нью-Йорк, США
Поховання Російський цвинтар в Новодівеївському монастиріd
Країна  Російська імперія
 СРСР
 США
Діяльність хореографка, балерина, балерина, танцюристка, учителька танців
Галузь балет[5], танець[5], хореографія[5] і педагогіка[5]
Alma mater Академія російського балету імені А. Я. Ваганової
Знання мов англійська[1]

Ольга Олександрівна Спесивцева (6 [18] липня 1895 Ростов-на-Дону, Російська імперія — 16 вересень 1991 року, Нью-Йорк, США) — російська прима-балерина[6].

Ольга Спесивцева — Одетта, «Лебедине озеро», 1934 р.

Біографія[ред. | ред. код]

Ольга Спесивцева народилася в Ростові-на-Дону 6 (18) липня 1895[7].

Батько був провінційним театральним актором. У сім'ї, крім Ольги, було ще четверо дітей. Коли Ользі виповнилося шість років, батько помер від туберкульозу, залишивши без засобів до існування велику сім'ю. Мати Устина Марківна, не в силах прогодувати всіх, змушена була віддати в дитячий притулок при будинку ветеранів сцени трьох старших дітей: Анатолія, Зінаїду і Ольгу. Туди брали дітей — акторських сиріт на повне утримання. Всі троє пізніше були прийняті в Санкт-Петербурзьке театральне училище.

У Петербурзькому театральному училищі Ольга навчалася в балетному класі К. М. Кулічевської. Вже на випускному спектаклі Спесивцева показала себе талановитою класичною балериною. "Найбільш здатної з молодих дочок Терпсіхори вважають Спесивцеву, яку відзначили на екзаменаційному спектаклі в балеті " Казка Білої ночі "", — повідомляла «Петербурзька газета». Закінчивши училище в 1913 році, вона тут же була прийнята на петербурзьку сцену імператорської балетної трупи, дебютувавши на сцені Маріїнського театру в балеті «Раймонда», виконувавши одну з невеликих партій. Надалі своє мистецтво удосконалювала у Катерини Вазем і Агрипини Ваганової.

Бачачи безумовний дар юної балерини, Фокін запросив її працювати з ним в Америці. Однак до цього часу вона знайомиться з літературним і балетним критиком-модерністом А. Л. Волинським, який мав на балерину величезний творчий вплив, а незабаром став її цивільним чоловіком. Волинський був прихильником класичного балету і відкидав нововведення та балетні реформи, і Ольга Спесивцева під його впливом відмовилася від співпраці з Фокіним. Але через рік після відмови Фокіну і через три роки після початку балетної кар'єри вже гастролювала з «Російським балетом Дягілєва» в США. Вона стала партнеркою Ніжинського в «Сильфіда» та «Привиді троянди». Слава про цей балетний дует перетнула всі межі і намітила абсолютно нові рубежі для зовсім ще юної виконавиці[8].

З 1918 року вона вже ведуча танцівниця, а з 1920 — прима-балерина Маріїнського театру. З 1919 року Ольга Спесивцева почала займатися у Ваганової, і ці заняття та передача досвіду старшої балерини справили величезний вплив. У 1919 році, коли країні було зовсім не до балету, Ольга Спесивцева під керівництвом Ваганової підготувала головні партії в балетах «Жизель» і «Лебедине озеро». У тому ж році до її репертуару додаються «Корсар», «Баядерка» і улюблена нею, одна з найкращих ролей — Есмеральда. Велике навантаження призводить до хвороби — починається туберкульоз. Повертається на сцену вона в травні 1921 року[9].

Розлучившись з Якимом Волинським незабаром після приходу більшовиків до влади, вона стала дружиною працівника Петросовета Бориса Каплуна, який допоміг їй емігрувати разом з матір'ю в 1923 році до Франції[10], де протягом 1924—1932 років виступала в паризькому «Гранд-Опера», ставши ведучою запрошеною балериною Паризької Опери. Одночасно з роботою в Парижі вона знаходить час для гастролей. На гастролях 1927 року в Італії вона танцює «Жар-птицю», «Лебедине озеро», «Весілля Аврори». У тому ж році Джордж Баланчин спеціально для неї поставив балет «Кішка» на музику Анрі Соге. Повернувшись до Гранд Опера, Ольга Спесивцева взяла участь в балеті «Трагедія Соломії» на музику Ф. Шмітта і Н. Гуеро. Після того, як пост головного балетмейстера зайняв Серж Лифар, вона виконувала партії в його балетах «Творіння Прометея», «Вакх і Аріадна». Її французькими партнерами були російські артисти Вацлав Ніжинський і Серж Лифар, а також прихований за російським псевдонімом Антон Долін англійський артист Сідні Френсіс Патрік Чіппендалл Хілі-Кей (Healey-Kay); через багато років Лифар і Долін написали мемуарні книги про її трагічну долю. Там же вона вийшла заміж ще раз — за російсько-французького танцівника і педагога Бориса Князєва.

З 1932 року Спесивцева працює з трупою Фокіна в Буенос-Айресі, а в 1934 році, як зірка, вона відвідує Австралію в складі колишньої трупи Анни Павлової, якою на той час керує Віктор Дандре. А в цей час її мати в Парижі, не дочекавшись повернення дочки з далекої гастрольної поїздки, їде в Росію[11] .

Напружене життя і невизначеність призводять балерину в розпач і підривають її психічне здоров'я. Вона з Борисом Князєвим відкриває невелику студію, пробує свої сили в педагогіці, намагається поставити спектакль силами учнів. Однак балетної педагогікою займається в першу чергу не вона, а чоловік. Через деякий час вони розлучаються.

Останній її виступ в Парижі відбувся в 1939 році і після цього вона переїжджає до США.

У неї вже давно стали проявлятися симптоми психічного захворювання. У 1943 році ознаки хвороби проявилися особливо важко, вона все більше втрачала пам'ять. Балерина змушена була припинити балетну кар'єру. 20 років життя (з 1943 до 1963) вона провела в психіатричній лікарні, пам'ять поступово відновилася і видатна балерина одужала. Однак повернутися до сцени вона вже не могла за віком.

Останні роки вона жила в пансіоні на фермі Толстовського фонду (Tolstoy Foundation, Inc.), створеного молодшою дочкою письменника Льва Толстого Олександрою Львівною Толстой, в маленькому провінційному місті Веллі Котедж (англ. Valley Cottage) в штаті Нью-Йорк графства Рочестер, поблизу міста Нью-Йорка.

Маріс Лієпа, який відвідав Ольгу Спесивцева в США, залишив спогад про цю зустріч:

"Маленька кімнатка з майже спартанською обстановкою: кушетка, стіл, шафа та умивальник становили все її оздоблення. Нарешті до нас вийшла дуже витончена, з класичної, тобто гладкою, балетною зачіскою жінка, з широко розкритими збудженими очима. Вона привіталася, розцілувала нас усіх по черзі, сказала, що весь ранок страшенно хвилювалася, коли дізналася, що в гості до неї їдуть Уланова і Долин … Вона сказала, що погано себе почуває, тому що наближається Великдень, а великий пост надзвичайно послабив її, і, коли ми піднесли їй троянди, вона розчулилася і розплакалася невтішно, і ми мимоволі відчули себе так, немов зробили нетактовність … ми поїхали повні жалю і співчуття до долі відомої свого часу балерини. Справа була навіть не в хвороби, справа була в безвиході і самоті, якими віяло від її притулку і від усієї її маленької, що зберегла витонченість фігурки ".

Померла 16 вересня 1991. Похована на російському кладовищі в Ново-Дівєєві.

Обраний репертуар[ред. | ред. код]

Спесивцева 1917

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Ольга Спесивцева в балете «Есмеральда» (?), біля 1915
  • Дягілєв любив повторювати слова великого Енріко Чекеті: «У світі народилося яблуко, його розрізали надвоє, одна половина стала Анною Павловою, друга — Ольгою Спесивцевою». При цьому він додавав: «Для мене Спесивцева — та сторона яблука, яка звернена до сонця»
  • «Коли я побачив Павлову, то подумав, що вона — моя Тальоні. Але Спесивцева була тонше і чистіше Павлової», — згадував Дягілєв. А Лифар відзначав, що вона завжди жила «між мрією і дійсністю».
  • Ольга Спесивцева є героїнею балету сучасного балетмейстера Б. Я. Ейфмана «Червона Жизель».
  • У 1995 році кінорежисер Олексій Учитель зняв фільм «Манія Жизелі», присвячений долі Ольги Спесивцевої. Її роль виконала актриса Галина Тюніна.
  • «Божественна Жизель» (1997), документальний фільм режисера Майї Меркель.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б в SNAC — 2010.
  3. а б Find a Grave — 1996.
  4. FemBio database
  5. а б в г Czech National Authority Database
  6. Архівована копія. Архів оригіналу за 30 жовтня 2017. Процитовано 29 травня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  7. Архівована копія. Архів оригіналу за 26 вересня 2017. Процитовано 29 травня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  8. Архівована копія. Архів оригіналу за 17 серпня 2016. Процитовано 29 травня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  9. Архівована копія. Архів оригіналу за 29 вересня 2017. Процитовано 29 травня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  10. Архівована копія. Архів оригіналу за 9 березня 2017. Процитовано 29 травня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  11. Архівована копія. Архів оригіналу за 25 грудня 2017. Процитовано 29 травня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)