Лизогуб Віталій Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віталій Іванович Лизогуб
Портрет В.І. Лизогуба
Невідомий художник
Народження 1791
Седнів Чернігівського повіту Чернігівського намісництва
Смерть 1869
Коломийці Пирятинського повіту Полтавської губернії
Країна Російська імперія
Рід військ кавалерія
Роки служби 18101821
Звання полковник
Війни / битви Франко-російська війна (1812), Наполеонівські війни
Рід Лизогуби
Нагороди
Орден Святого Володимира 4 ступеня
Орден Святого Володимира 4 ступеня
Орден Святої Анни 4 ступеня
Орден Святої Анни 4 ступеня

Віталій Іванович Лизогуб (нар.25 жовтня 1791, Седнів1869, Коломийці) — полковник лейб-гвардії уланського Її Величності полку, учасник Наполеонівських війн.

Народження

Ваталій Іванович Лизогуб, народившись 25 жовтня 1791 року в седнівського маєтку Лизогубів, став шостою дитиною в родині маршалка дворянства Чернігівської губернії Івана Яковича Лизогуба та його дружини Ганни Василівни (вродженої Дунін-Борковської). Так само як і старші брати Ілля та Олександр, з юних років обрав справою життя саме військову.

Військова служба

Свою військову кар'єру Віталій Іванович Лизогуб розпочав 3 квітня 1810 року, коли його було записано до Білоруського гусарського полку. Уже 19 червня того ж року він отримав чин корнета. У 1810 році він взяв участь у поході за Дунай, приймав участь у боях біля Сілістри та Шумлі, а в 1811 році у складі Гродненського гусарського полку – під Рущуком.

У 1812 році, беручи участь у Франко-російській війні, відзначився у боях при містах Друї, Полоцьку, Сивошино та під Борисовим. Приймаючи згодом участь у закордонних походах, воював під Магдебургом та Лейпцигом. Під Дрезденом Віталій Іванович був поранений гарматним ядром у ліву ногу. Його життя було врятоване солдатом з Седнева Іваном Назаровичем Стадніченко[1]. За бій під Дрезденом Віталій Іванович Лизогуб отримав Золоту шаблю з написом «за хоробрість».

Згодом, у 18141815 рр. перебував на території Франції.

У 1818 році він отримав чин ротмістра, будучи як і старший брат Ілля Іванович Лизогуб, ад’ютантом князя Миколи Григоровича Репніна. 17 серпня 1820 року Віталій Іванович був переведений до лейб-гвардії уланського Її Величності полку, де ще з 2 квітня того ж року почав проходити службу його молодший брат Василь Іванович Лизогуб.

1821 року Віталій Іванович Лизогуб у чині полковника вийшов у відставку. До своєї смерті у 1869 році Віталій Іванович обрав місцем свого проживання власний маєток в селі Коломийцях Пирятинського повіту Полтавської губернії.

Нагороди

Ордени:

Особливі:

  • золота шпага

Сім'я

Дружина — Феодосія Андріївна (уроджена Маркевич).

Діти:

  • Лизогуб Ілля Вітальович
  • Лизогуб Варвара Віталіївна (вийшла заміж за Миколу Андрійовича Савича)
  • Лизогуб Єлизавета Віталіївна (вийшла заміж за Іллю Ілліча Ілляшенка)

Примітки

  1. Кисіль Д. Герої Бородіна / Д. Кисіль // Деснянська правда. – 1962. – 25 вересня. - № 191 (7796).

Джерела

  • Гельвих А. Лизогуб, Виталий Иванович / А. Гельвих // Русский биографический словарь : в 25-ти томах [Т. 10]. — СПб., 1914. — C. 429.
  • Модзалевский В. «Малороссийский родословник» [Т. 3] / В. Модзалевский. — К., 1912. — С. 116—117.