Сріблодзьоб великий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сріблодзьоб великий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Сріблодзьоб (Spermestes)
Вид: Сріблодзьоб великий
Spermestes fringilloides
(Lafresnaye, 1835)
Синоніми
Plocus fringilloides
Lonchura fringilloides
Посилання
Вікісховище: Spermestes fringilloides
Віківиди: Spermestes fringilloides
МСОП: 22719801
NCBI: 247805

Сріблодзьо́б великий[2] (Spermestes fringilloides) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae)[3]. Мешкає в Африці на південь від Сахари.

Опис[ред. | ред. код]

Великий сріблодзьоб

Довжина птаха становить 11,5-14 см, розмах крил 13 см. Довжина крила становить 58-64 мм, хвоста 3-40 мм, дзьоба 15-16 мм. Голова, горло, шия, надхвістя і хвіст чорні з синьо-зеленим відблиском, спина і крила світліші, бурувато-оливкові. Нижня частина тіла білувата, нижня частина живота має охристий відтінок. Очі темно-карі. Дзьоб міцний, конічної форми, зверху чорнувато-сизий, знизу світло-сизувато-сірий з чорнуватим кінчиком. Лапи сизувато-сірі або чорнуваті. Виду не притаманний статевий диморфізм. У молодих птахів верхня частина тіла темно-бура, верхні покривні пера і хвіст бурувато-чорні.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Великі сріблодзьоби широко поширені в Субсахарській Африці, від Сенегалу і Гамбії на схід до Ефіопії і на південь до сходу Південно-Африканської Республіки, однак їх ареал дуже фрагментований. Вони живуть на узлісссях вологих тропічних лісів, вторинних і галерейних лісів, в бамбукових і чагарникових заростях на берегах водойм та на полях. Зустрічаються зграйками, які зазвичай нараховують близько 10 птахів, іноді приєднуються до змішаних зграй птахів разом з чорноволими і строкатими сріблодзьобами. Порівняно з іншими сріблодзьобами, великі сріблодзьоби ведуть менш наземний спосіб життя. Більшу частину дня вони проводять в заростях чагарників і трав, де шукають їжу, а ніч проводять у великих колективних гніздах, які розміщуються серед очерету.

Основою раціону великих сріблодзьобів є насіння трав і бамбуків. Також вони доповнюють свій раціон ягодами, плодами, бруньками і літаючими комахами. В Центральній Африці великі сріблодзьоби розмножуються протягом всього року, а на решті ареалу гніздування у них припадає на завершення сезону дощів. Гніздо кулеподібне з бічним входом, робиться парою птахів з переплетених стебел трави гілочок та інших рослинних волокон, розміщується на дереві на узліссі або в бамбукових заростях, на висоті 3-6 м над землею. В кладці від 3 до 8 білих яєць, інкубаційний період триває 13 днів. Насиджують яйця і доглядають за пташенятами і самиці, і самці. Пташенята покидають гніздо через 3 тижні після вилуплення, однак батьки продовжують піклуватися про них ще приблизно 3 тижні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Spermestes fringilloides: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 21 січня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Waxbills, parrotfinches, munias, whydahs, Olive Warbler, accentors, pipits. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 21 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jürgen Nicolai (Hrsg.), Joachim Steinbacher (Hrsg.), Renate van den Elzen, Gerhard Hofmann: Prachtfinken – Afrika. Serie Handbuch der Vogelpflege, Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart 2007, ISBN 978-3-8001-4964-3.
  • Peter Clement, Alan Harris, John Davis: Finches and Sparrows. An Identification Guide. Christopher Helm, London 1993, ISBN 0-7136-8017-2.

Посилання[ред. | ред. код]