Сріблодзьоб строкатий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сріблодзьоб строкатий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Сріблодзьоб (Spermestes)
Вид: Сріблодзьоб строкатий
Spermestes bicolor
(Fraser, 1843)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Amadina bicolor
Lonchura bicolor
Посилання
Вікісховище: Spermestes bicolor
Віківиди: Spermestes bicolor
МСОП: 105968860
NCBI: 135438

Сріблодзьо́б строкатий[2] (Spermestes bicolor) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Мешкає в Африці на південь від Сахари.

Опис[ред. | ред. код]

Строкатий сріблодзьоб (Національний парк Какум[en], Гана)

Довжина птаха становить 9-11 см, вага 10 г. Голова і верхня частина тіла чорні, блискучі. Крила чорні, сильно поцятковані білими плямами. Горло і груди чорні, решта нижньої частиниа тіла біла, боки чорні, пера на них мають білі краї, що формують смугастий візерунок. Очі карі, дзьоб міцний, конічної форми, свинцево-сірий, лапи чонувато-тілесного кольору. Виду не притаманний статевий диморфізм. У молодих птахів верхня частина тіла темно-коричнева, махові пера чорні.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

Східний сріблодзьоб раніше вважався конспецифічним зі строкатим сріблодзьобом, однак був визнаний окремим видом.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Строкаті сріблодзьоби поширені від Гвінеї-Бісау на схід до Ефіопії і на південь до Танзанії і Анголи, їх ареал частково фрагментований. Вони живуть на узлісссях вологих тропічних лісів, в заростях високої трави і чагарників на берегах річок, струмків і боліт, трапляються поблизу людських поселень. Зустрічаються зграйками до 40 птахів, на висоті до 2000 м над рівнем моря. Часто приєднуються до зміщаних зграй птахів разом з іншими сріблодзьобами і ткачиками. Більшу частину дня вони проводять на землі, де шукають їжу, а на ніч зграя проводить на дереві.

Основою раціону строкатих сріблодзьобів є насіння трав, злаків і бамбуків. Також вони доповнюють свій раціон м'якоттю плодів олійної пальми, водоростями і літаючими комахами. Гніздування у строкатих сріблодзьобів припадає на завершення сезону дощів, в Уганді воно відбувається з квітня по серпень, у Сьєрра-Леоне з вересня по грудень. Гніздо кулеподібне, робиться самцем з переплетених стебел трави та інших рослинних волокон, розміщується в кроні дерева, на висоті 2-8 м над землею. В кладці від 3 до 6 білих яєць, інкубаційний період триває 11-13 днів. Насиджують яйця і доглядають за пташенятами і самиці, і самці. Пташенята покидають гніздо через 3 тижні після вилуплення, однак батьки продовжують піклуватися про них ще приблизно 2 тижні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Spermestes bicolor: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 21 січня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Waxbills, parrotfinches, munias, whydahs, Olive Warbler, accentors, pipits. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 21 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jürgen Nicolai (Hrsg.), Joachim Steinbacher (Hrsg.), Renate van den Elzen, Gerhard Hofmann: Prachtfinken – Afrika. Serie Handbuch der Vogelpflege, Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart 2007, ISBN 978-3-8001-4964-3.
  • Peter Clement, Alan Harris, John Davis: Finches and Sparrows. An Identification Guide. Christopher Helm, London 1993, ISBN 0-7136-8017-2.