Старозабарська вулиця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Старозабарська вулиця
Київ
Місцевість Пріорка
Район Подільський (згодом — Мінський, тепер — Оболонський)
Назва на честь місцевості Забара
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
Мапа

Старозаба́рська ву́лиця — зникла вулиця, що існувала в Подільському (згодом — Мінському, тепер — Оболонському) районі міста Києва, місцевість Пріорка. Пролягала від Автозаводської (первісно — від Маловишгородської вулиці і Старозабарського шляхопроводу) до Поперечної вулиці.


Історія[ред. | ред. код]

Вулиця виникла в 1-й половині ХІХ століття, під такою ж назвою (від місцевості Забара, розташованої поруч із вулицею). У 1950-х роках більшу частину вулиці було приєднано до Автозаводської вулиці. З тих часів вулиця починалася від Автозаводської вулиці в районі вулиці Полупанова, тепер Пріорської. Остаточно вулицю ліквідовано 1983 року[1] через знесення старої забудови та перепланування.

За часів існування вулиці нею проходила трамвайна лінія і маршрути 12, 19, 25.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рішення виконавчого комітету Київської міської Ради народних депутатів від 18 квітня 1983 року № 613 «Про впорядкування найменувань та перейменування вулиць м. Києва» // Державний архів м. Києва. Ф. Р-1. Оп. 8. Спр. 2662. Арк. 140, 142–145. [Архівовано з першоджерела 19 жовтня 2013.]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Старо-Забарська, Пріорка // Довідник для сортування кореспонденції, адресованої до м. Києва та його околиць: Звіринець, Караваївська дача, Куренівка, Нивки, Олександрівська Слобідка, Воскресенська Слобідка, Микільська Слобідка, Передмісна Слобідка, Пріорка, Святошин, Сирець, Чоколівка та Труханів острів. — [К.] : Видання Київського відділу зв'язку, 1932. — С. 40.
  • Старо-Забарська вул. // Вулиці Києва. Довідник / упоряд. О. І. Марчук та ін. — К. : Державне видавництво технічної літератури, 1958. — С. 288.
  • Старозабарська вул. // Вулиці Києва. Довідник / упоряд. А. М. Сигалов та ін. — К. : Реклама, 1975. — С. 157.
  • Старозабарська вул. // Вулиці Києва. Довідник / упоряд. А. М. Сигалов та ін. — 2-ге вид., випр. — К. : Реклама, 1979. — С. 208.