Степан Фіалковський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Степан Фіалковський
Народився 1734(1734)
Київ, Військо Запорозьке Городове
Помер 1772(1772)
Великий Новгород, Російська імперія
·чума
Громадянство Військо Запорозьке Городове Російська імперія
Національність українець
Місце проживання Київ
Діяльність медик
Відомий завдяки доктор медицини
Alma mater Києво-Могилянська академія
Конфесія православний
Рід Фіалковські
Герб
Герб

Степа́н Гера́симович Фіалко́вський (Фіялко́вський) (1734, Київ, Військо Запорозьке Городове — 1772, Великий Новгород, Російська імперія) — український вчений-медик. Доктор медицини, випускник Лейденського та Страсбурзького університетів, гастроентеролог, епідеміолог, педагог.

Походження[ред. | ред. код]

Народився в Києві у родині козака. Рід Фальковських-Фіалковських гербу Побуг веде своє походження від київської замкової шляхти Речі Посполитої. Предок (прадід чи прапрадід) Степана Фіалковського — Іван Фальковський — київський полковий обозний, сердюцький полковник за гетьманування Івана Мазепи. Його нащадки обіймали старшинські посади у Ніжинському, Стародубському полках, а також — у Кобизькій сотні Київського полку.

Життєпис[ред. | ред. код]

Титульна сторінка докторської дисертації Степана Фіалковського

З 1746 по 1755 навчався у Києво-Могилянській академії. Продовжив навчання у медичній школі при Петербурзькому генеральному сухопутному шпиталі. 1757 отримав звання підлікаря, призначений керівником медичної бібліотеки шпиталю.

1761 дістав звання лікаря, разом з іще дев'ятьма українцями відряджений вдосконалювати знання за кордон. 5 липня 1762 зарахований до Лейденського університету. Також навчався у Страсбурзькому університеті. 18 жовтня 1765 у Лейдені захистив докторську дисертацію «Про дії шлунка в процесі травлення» (De actione ventriculi in ingesta). Того ж року видав працю «Про методи медичної освіти» (De methodo studii medici) — перший посібник з медичної педагогіки, створений українським ученим.

1766 повернувся до Петербурга, після складання іспиту в Медичній колегії був призначений дивізійним лікарем Севської дивізії РІА. 1771 направлений до Великого Новгорода для боротьби з епідемією чуми. Організовував карантинні заходи. 1772 помер, заразившись чумою.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Дяченко М. Фіалковський Степан // Києво-Могилянська академія в іменах XVII-XVIII ст.: енциклопедичне видання. — Київ: Видавничий дім «КМ Академія», 2001.
  • Заруба В. Козацька старшина Гетьманської України (1648—1782): персональний склад та родинні зв'язки. — Дніпропетровськ, 2011.
  • Плющ Василь. Нариси з історії української медичної науки та освіти. Книга І: Від початків української державности до 19 століття. — Мюнхен, 1979.