Стецько-Цабак Ольга Вікторівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ольга Вікторівна Стецько-Цабак
 Старший сержант поліції
Загальна інформація
Народження 9 червня 1963(1963-06-09) (60 років)
Громадянство Україна Україна
Alma Mater Балтійський федеральний університет імені Іммануїла Канта
Псевдо Ядвіга
Військова служба
Роки служби 1985—донині
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС  МВС
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Медаль «Захиснику Вітчизни» — 2020
Відзнака Президента України «За участь в антитерористичній операції»
Відзнака Президента України «За участь в антитерористичній операції»
Медаль «За сприяння Збройним Силам України» (Міністерство оборони України)
Медаль «За сприяння Збройним Силам України» (Міністерство оборони України)
Медаль «За жертовність і любов до України»
Медаль «За жертовність і любов до України»
CMNS: Стецько-Цабак Ольга Вікторівна у Вікісховищі

О́льга Ві́кторівна Стецько́-Цаба́к (нар. 9 червня 1963) — старша сержантка Національної поліції України; учасниця київського та криворізького євромайданів; з 2014 року — учасниця російсько-української війни; бійчиня Добровольчого українського корпусу та батальйону поліції «Кривбас». Псевдо — «Ядвіга».

Президентом України нагороджена медаллю «Захиснику Вітчизни» та відзнакою «За участь в антитерористичній операції».

Життєпис[ред. | ред. код]

Після служби в армії 1985 року вирішила вступити до лав міліції. Здійснила поїздку на виведення Обмеженого контингенту радянських військ з Афганістану — як спеціальна кореспондентка. Близько трьох років відпрацювала молодшою інспекторкою карного розшуку (за напрямком незаконного обігу наркотиків). Навчалася у Калінінградському державному університеті[1].

У грудні 2013 року після побиття студентів на Майдані Незалежності зрозуміла, що байдужою бути не може[1]. Брала участь у київському та криворізькому євромайданах[2].

Згодом пішла з друзями як військова волонтерка-інструкторка працювати на полігоні з мобілізованими. У вересні 2014 року приєдналася до добровольців Добровольчого українського корпусу (ДУК) у Пісках. Наприкінці жовтня того ж року стала бійчинею батальйону «Кривбас» (однак до лютого 2015-го залишалася бійцем двох батальйонів)[1].

Вісім з половиною місяців перебувала на «нульовій лінії» оборони Лебединське-Широкине. Станом на жовтень 2018 року несла службу на Донеччині, неподалік Торецька. Брала участь у мобільних автопатрулях поблизу Залізного та Південного[1].

Своїм прикладом надихнула сина: він воював в батальйоні «Кривбас» та надалі служив офіцером у лавах Збройних сил України. У вільний час Ольга полюбляє малювати картини, псевдовітражі, розробляє друзям проєкти дизайну інтер’єру[1].

Про свій вибір я не жалкувала жодного разу. Люблю те, що я роблю. Це почесна професія, це честь і гідність, це любов до Батьківщини.

— Ольга Стецько-Цабак

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Боєць батальйону «Кривбас» Ольга Стецька-Цабак: про службу в добробаті, оборону на «нулі» та любов до Батьківщини. www.npu.gov.ua. Національна поліція України. 1 жовтня 2018. Процитовано 13 листопада 2022.
  2. В Кривом Роге записывают воспоминания участников Майдана (ФОТО). 0564.ua - Сайт міста Кривого Рогу (укр.). Процитовано 14 листопада 2022.
  3. Указ Президента України від 13 березня 2020 року № 81/2020 «Про відзначення державними нагородами України»