Сто та одна ніч Симона Сінема

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сто та одна ніч Симона Сінема
фр. Les Cent et une nuits de Simon Cinema
Жанр комедія
Режисер Аньєс Варда
Сценарист Аньєс Варда
У головних
ролях
Мішель Пікколі
Марчелло Мастроянні
Оператор Ерік Готьє
Кінокомпанія Ciné Tamaris
France 3 Cinéma
Recorded Picture Company
Тривалість 101 хв.
Мова французька
Країна Франція Франція
Велика Британія Велика Британія
Рік 1995
IMDb ID 0112654

Сто та одна ніч Симона Сінема (фр. Les Cent et une nuits de Simon Cinema) — французько-британська кінокомедія 1995 року, з Мішелем Пікколі у головній ролі.

Сюжет[ред. | ред. код]

Симон Синема — столітній аристократ і бонвіван, який доживає останні дні у своїй шикарній віллі. Все його життя присвячене кінематографу. Симону довелося бути і актором, і режисером, і продюсером; він на короткій нозі буквально з усіма зірками американського та європейського кіно. Симон наймає симпатичну молоду студентку Каміллу Міралі, щоб та сто та одну ніч розповідала йому історії про кіно. Історії оживають і приходять до будинку у вигляді героїв, що з'являються з екрана.

Камілла тим часом виношує підступний план. Вілла старого заповнена раритетами: афішами, фотографіями, квитками. Вона збирається вкрасти і продати частину цих багатств — тим самим зібрати гроші на новий фільм свого друга. Наприкінці дві сюжетні лінії об'єднуються. Старий актор вирішує зіграти роль у новій картині.

Сюжет як такий має другорядне значення. Фільм наповнює безліч цитат, алюзій та пародій на шедеври кіно. В одній із центральних сцен Марчелло Мастроянні та Мішель Пікколі у своїй суперечці відсилають глядача до картин «8 ½» та «Зневага», відповідно, намагаючись розібратися, хто у кого з метрів (Фелліні та Годар) запозичив ідеї.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]