Сукхотхай (провінція)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сукхотхай

тай. สุโขทัย

Герб Прапор
Девіз:
มรดกโลกล้ำเลิศ กำเนิดลายสือไทย เล่นไฟ ลอยกระทง ดำรงพระพุทธศาสนา งามตาผ้าตีนจก สังคโลก ทองโบราณ สักการ แม่ย่า พ่อขุน รุ่งอรุณแห่งความสุข
Столиця Сукхотхай
Країна  Таїланд
Межує з: сусідні адмінодиниці
Провінція Пхітсанулок, Провінція Кампхенгпхет, Провінція Так, Провінція Лампангd, Провінція Пгреd, Провінція Уттарадітd ?
Районів 9
Населення
 - повне 617 157 (40)
 - густота 93,57/км² (48)
Площа
 - повна 6 596,1 км²
Вебсайт sukhothai.go.th
Код ISO 3166-2 TH-64
Розташування регіону на мапі Таїланду
Розташування регіону на мапі Таїланду

Розташування регіону на мапі Таїланду
Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Сукхотхай

Провінція Сукхотай (Сукотаї, Сукхотай, Сукхот[ай, тай. สุโขทัย, в перекладі «світанок щастя») — одна з центральних провінцій Королівства Таїланд, розташована приблизно за 300 км від Бангкока.

Межує з провінціями: Пхре, Уттарадіт, Пхітсанулок, Кампхенгпхет, Так та Лампанг.

Адміністративним центром є місто Сукхотхай, засноване в XIII столітті королем Пхокхун Сі Інтаратхітом і входило до складу кхмерської імперії.

На гербі провінції зображений король Рамакхамхаенг Великий, який сидить на троні. Це пояснюється тим, що в період його правління Сукхотхай переживав свої найзначніші часи, це був період розквіту регіону.

Географічне положення[ред. | ред. код]

Провінція Сукхотхай розташований в долині річки Йом, і охоплює близько 6 596,1 км². В основному це рівнинна місцевість, лише на півдні в Національному парку Рамкхамхенг підносяться гірські піки.

Сусідні провінції
Лампанг Пхре Уттарадіт

Роза вітрів
Роза вітрів
Так Кампхенгпхет Пхітсанулок

Історія[ред. | ред. код]

Спочатку провінція Сукхотхай називалася Саванкхалок, і лише в 1939 році надбала свою сучасну назву. У XIII столітті, тут було засновано перше незалежне Тайське королівство. Цій епосі приписують створення тайського алфавіту.

Король Рамакхамхаенг зробив Сукхотхай сильним і впливовим королівством. Він заклав основи політичної, релігійної та економічної діяльності в цій провінції. Історія свідчить, що після одного з відвідувань сусіднього Китаю король привіз із собою кількох китайських ремісників, які навчили тайців мистецтву створення глиняного посуду. Згодом, провінцією управляли багато інших королів, але вони не залишили такого сліду в історії.

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

Адміністративний поділ провінції Сукхотхай

Територія провінції ділиться на 9 районів — ампхоє:

  1. Mueang Sukhothai
  2. Ban Dan Lan Hoi
  3. Khiri Mat
  4. Kong Krailat
  5. Si Satchanalai
  6. Si Samrong
  7. Sawankhalok
  8. Si Nakhon
  9. Thung Saliam

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Історичний парк Сі-Сатчаналай, історичний парк Сукхотхай і Історичний парк Кампхенгпхет, які були занесені до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]