Сукіякі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сукіякі
Зображення
Країна походження  Японія
З матеріалу raw eggd[1], яловичина, A. fistulosum, капуста пекінська, G. coronaria, L. edodes, yakidofud, konnyakud, fud і свинина[1]
CMNS: Сукіякі у Вікісховищі

Сукіякі (яп. すき焼き) — страва японської кухні з розряду страв набемоно, головним компонентом якої традиційно є тонко нарізані скибочки яловичого м'яса (або тофу, в вегетаріанській версії). Особливістю цієї страви є те, що вживається вона в процесі варіння[2][3].

Склад[ред. | ред. код]

Основним компонентом є тонко нарізана яловичина, хоча в деяких районах Японії (наприклад, Хоккайдо і Ніїґата) також іноді використовується свинина. Інші компоненти:

Види[ред. | ред. код]

В Канто з часів реставрації Мейдзі сукіякі нічим не відрізняються від звичайних страв в набе. Бульйон складається з дасі з різними комбінаціями соєвого соусу, цукру, мирину та ніхонсю. Яловичина кладеться в суп разом з овочами.

В Кінкі яловичину смажать. Злегка підсмажене м'ясо посипають цукром або збризкують сиропом, а потім заливають соєвим соусом. Після цього закладають овочі і все варять разом. Основним принципом є не смажити м'ясо і багаті соком овочі одночасно.

На Хоккайдо та в Ніїґата воліють використовувати свинину.

У префектурах Сіґа і Айті можна зустріти сукіякі з курятиною. У місцевості Оварі префектури Айті сукіякі з куркою відоме як хікідзурі, а під сукіякі мається на увазі звичайне сукіякі з яловичиною.

Процес приготування[ред. | ред. код]

У центр столу ставиться великий котел набе, наповнений водою і нагрівається невеликим газовим пальником. У воду можуть бути додані комбу і/або дасі. Коли вода закипить, учасники трапези кладуть в казан компоненти які їм до вподоби. Так як м'ясо нарізане дуже тонко, то воно доходить до готовності досить швидко. Коли компоненти достатньо зварилися, гості беруть шматочки, вмочують в соус і їдять. Соус може бути різним або навіть самостійно змішаний «до смаку» з декількох готових соусів і спецій. Потім процедура приготування повторюється, зазвичай відбувається кілька «закладок», поки всі гості не відчують насичення. Останнім інгредієнтом нерідко буває локшина, яку з'їдають разом із залишками супу.

Інші значення[ред. | ред. код]

Безвідносно свого значення слово сукіякі поширилося в американській поп-культурі в 60-х рр. XX ст. як позначення «модної японської» речі, зокрема — пісні.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б 日本大百科全書Shogakukan, 1984.
  2. 大辞泉: 牛肉を豆腐やネギなどと一緒にたれで煮焼きしながら食する鍋料理。
  3. プログレッシブ和英中辞典: thin slices of beef, bean curd, and vegetables put in a shallow pan and cooked at the table usually by the diners themselves.

Див. також[ред. | ред. код]