Супермен 3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Супермен 3
Superman III
Жанр фантастика
бойовик
фентезі
Режисер Річард Лестер
Продюсер Пьер Спенглер
Ілья Салкінд
Роберт Сіммондс
Сценарист Девід Ньюман
Леслі Ньюман
Джеррі Сігел
Джо Шустер
У головних
ролях
Крістофер Рів[1][2][…], Річард Прайор[1][2][…], Джекі Купер[2][3][4], Marc McClured[2][4], Annette O'Tooled[1][2][4], Енні Росс[2][4], Памела Стефенсон[2][4], Роберт Вон[1][2][4], Марго Кіддер[2][5][4], Гевен О'Герліхіd[2][4], Баррі Денненd[4], Роберт Біттіd[4], Graham Starkd[4], David Winningd[6], Shane Rimmerd[6], Larry Lambd[6] і Terry Camillerid[6]
Оператор Роберт Пейнтер
Композитор Кен Торн
Монтаж Джон Віктор-Сміт
Художник Пітер Мартон
Брайан Екленд-Сноу
Террі Екленд-Сноу
Берт Девей
Еванджелін Харрісон
Пітер Янг
Кінокомпанія Dovemead Films
Cantharus Productions
Дистриб'ютор Warner Bros.
Тривалість 125 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
США США
Рік 1983
Кошторис 39 000 000 $[7]
Касові збори США США $59 950 623
IMDb ID 0086393
Попередній Супермен 2
Наступний Супермен 4: У пошуках миру
CMNS: Супермен 3 у Вікісховищі

«Супермен 3» (англ. Superman III) — британсько-американський фантастичний фільм 1983 року, третя частина екранізацій коміксів про Супермена.

Сюжет[ред. | ред. код]

У Метрополісі конгломерат «Webscoe» наймає талановитого програміста Гаса Гормана. Гас розкрадає гроші свого роботодавця, користуючись малопомітними коливаннями цін. Генеральний директор Росс Вебстер дізнається про це та вирішує скористатися послугами Гормана для власного збагачення. Вебстера зацікавила здатність Гаса допомогти йому фінансово. Тому він, його сестра Віра коханка Лорелея шантажують Гаса.

Кларк Кент переконує свого директора Перрі Вайта дозволити йому та Джиммі Олсену відвідати Смолвіль для зустрічі випускників школи. В той же час колега Кларка, Лоїс Лейн, їде у відпустку на Бермудські острови. У дорозі, таємно переодягаючись у костюм Супермена, Кент гасить пожежу на хімічному заводі.

На зустрічі Кларк возз'єднується з подругою дитинства Ланою Ленг, розлученою жінкою з маленьким сином на ім'я Рікі. Кларка переслідує Бред Вілсон, шкільний хуліган і колишній хлопець Лани. Пізніше, влаштовуючи пікнік з Ланою, Супермен рятує непритомного Рікі від загибелі під лезами комбайна.

Розлючений відмовою Колумбії вести з ним справи, Вебстер наказує Гасу скористатися американським метеорологічним супутником «Вулкан» аби створити торнадо та знищити врожай кави в Колумбії. Гас їде до Смолвіля, щоб скористатися дочірньою компанією «Webscoe» для перепрограмування супутника. Хоча «Вулкан» створює руйнівну бурю, Супермен нейтралізує бурю. Вбачаючи в Супермені загрозу своїм планам, Вебстер наказує Гасу виготовити синтетичний криптоніт — мінерал, який позбавляє Супермена сил. Гас синтезує криптоніт, але оскільки один складник невідомий, він замінює його смолою.

Лана переконує Супермена з'явитися на дні народження Рікі, але Смолвіль перетворює це на міське свято. Гас і Віра, переодягнені в армійських офіцерів, дають Супермену синтетичний криптоніт. Це здійснює несподіваний ефект: Супермен стає егоїстичним, а потім вчиняє дрібні акти вандалізму. Він вирівнює Пізанську вежу та задуває Олімпійський вогонь.

Гас просить Вебстера створити найдосконаліший у світі суперкомп'ютер; Генеральний директор погоджується, якщо Гас створить енергетичну кризу, спрямувавши всі нафтові танкери в середину Атлантичного океану. Коли капітан одного з танкерів наполягає на збереженні початкового курсу, Лорелея спокушає Супермена пробити корабель, спричинивши розлив нафти.

Супермен усвідомлює, що суперечить своїм моральним принципам, і розпадається на дві істоти: аморального Темного Супермена та м'якого несміливого Кларка Кента. Обидва борються на звалищі, і Кларк зрештою перемагає. Отямившись, Супермен усуває пошкодження, завдані розливом нафти, і прямує на захід, щоб розправитися з лиходіями. Уникнувши ракетної атаки, Супермен протистоїть Вебстеру, Вірі та Лорелей. Суперкомп'ютер вираховує слабкість Супермена і самовільно створює правильний криптоніт, випромінюванням якого стріляє в супергероя.

Охоплений почуттям провини та нажаханий перспективою лишитися в історії як убивця Супермена, Гас знищує криптонітовий випромінювач сокирою. Супермен тікає, але комп'ютер стає самосвідомим, перешкоджаючи спробам Гаса вивести його з ладу. Комп'ютер перетворює Віру на кіборга, що атакує її брата та Лорелей паралізуючими променями. Згадавши аварію на хімічному заводі, Супермен повертається з кислотою, яку суперкомп'ютер не сприймає як загрозу. Тепло від суперкомп'ютера призводить до того, що кислота випаровується, роз'їдаючи пристрої. Супермен залишає Вебстера та його друзів поліції, але дякує Гасу за свій порятунок. Потім він летить із Ланою до вугільної шахти, де перетворює вугілля на діамант для Лани. Гас відмовляється повертатися до Метрополіса, вирішуючи почати бізнес у Західній Вірджинії.

Вже в подобі Кларка, Супермен відвідує Лану після того, як вона переїжджає до Метрополіса. П'яний Бред нападає на Кларка, вважаючи, що він зробив їй пропозицію одруження. Але Кларк перемагає його, не вдаючись до суперсил. Лана стає секретаркою Перрі Вайта на подив Лоїс Лейн, яка повертається з відпустки зі статтею про корупцію на Бермудських островах. Вона лишається приємно здивована статтею Кларка про останні події. Перед обідом з Ланою Супермен ставить на місце Пізанську вежу і летить на схід сонця за наступними пригодами.

У ролях[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]