Суханов Володимир Єгорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Єгорович Суханов

Народився 14 грудня 1935(1935-12-14) (88 років)
Громадянство СРСР, Україна

Володимир Єгорович Суханов (* 14 грудня 1935) — севастопольський скульптор.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 14 грудня 1935 року[1]. В Севастополь приїхав після закінчення художнього училища імені Самокиша і почав свою трудову діяльність в Балаклавському рудоуправлінні імені Горького художником-оформлювачем. З 1980 року працює в художньо-виробничих майстернях.

Творчість[ред. | ред. код]

У творчому процесі майстер використовує граніт, мармур, бетон, бронзу, алюміній, гіпс, кераміку, глазур, габро, шамот, теракоту.

За роки творчості Володимиром Сухановим створена ціла галерея скульптурних портретів, монументальних пам'ятників, меморіальних дощок. Ряд монументальних скульптур сьогодні прикрашають вулиці та сквери Севастополя та інших населених пунктів Криму. Серед творінь Володимира Єгоровича:

Комплекс Героям ескадри

Володимир Суханов працював над пам'ятниками з архітекторами О. І. Баглеєм, А. Л. Шеффером, В. М. Артюховим. Разом з В. І. Івановим у 2002 році відкривав пам'ятник останнім захисникам Севастополя на мисі Херсонесі. З архітектором О. С. Гладковим працював у 2004 році над бюстом Даші Севастопольської і в 2005 році над проектом пам'ятника Купріну.

Анотаційна дошка на набережній Назукіна

Його різцю належать:

Погруддя Е. І. Тотлебена

Разом із сином Вадимом, досвідченим рубачем каменю, Володимир Суханов створив погруддя на надгробку Е. І. Тотлебена на меморіальному братському кладовищі на Північній стороні.

Також автор скульптурних портретів журналісток севастопольського радіо Наталії Кравчук та її дочки Оксани, мічмана Олександра Саніна, курсанта Курликова, капітана міліції Котлярова, полковника Курочкіна, історика Володимира Шавшина, автомобіліста Валерія Поренко, почесного громадянина міста Сергія Булаха та інших.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. sevastopol.su(рос.)
  2. А. М. Чикин. Севастополь. Историко-литературный справочник. «Вебер». Севастополь. 2008. ISBN 978-966-335-102-5. стор. 359.(рос.)

Джерела[ред. | ред. код]