Тайфунник тринідадський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тайфунник тринідадський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Буревісникоподібні (Procellariiformes)
Родина: Буревісникові (Procellariidae)
Рід: Тайфунник (Pterodroma)
Вид: Тайфунник тринідадський
Pterodroma arminjoniana
(Giglioli & Salvadori, 1869)[2]
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Aestrelata arminjoniana
Посилання
Вікісховище: Pterodroma arminjoniana
Віківиди: Pterodroma arminjoniana
ITIS: 174570
МСОП: 22698005
NCBI: 508676
Fossilworks: 372813

Тайфу́нник тринідадський[3] (Pterodroma arminjoniana) — вид буревісникоподібних птахів родини буревісникових (Procellariidae)[4]. Мешкає в Атлантичному та Індійському океані. Раніше вважався конспецифічним з чорним тайфунником і тайфунником-провісником.

Вид названий на честь італійського морського офіцера Вітторіо Арміньйона, який командував кораблем, під час подорожі якого був відкритий цей вид.

Опис[ред. | ред. код]

Тринідадський тайфунник

Тринідадський тайфунник — морський птах середнього розміру, середня довжина якого становить 35-39 см, розмах крил 88-102 г, вага 318 г. Забарвлення існує у світлій, темній і проміжній морфах. Представники темної морфи мають повністю темно-коричневе забарвлення. У представників світлої морфи голова попелясто-коричнева, біля основи дзьоба у них є білуваті плями, на лобі дрібні білі плямки, підборіддя і горло білі. Крила зверху темно-сірувато-коричневі, спина темно-попелясто-коричнева, на окремих перах є світлі смужки. Стернові пера чорнувато-коричневі. Груди з боків і боки поцятковані дрібними сірувато-білими плямками, решта нижньої частини тіла біла. Нижні покривні пера хвоста мають чорнуваті кінчики. На нижній стороні крил біля основи махових пер у них є діагностичні білі плями. Райдужки карі, дзьоб чорний, вузький, гачкуватий на кінці, лапи білувато-рожеві або чорні, в залежності від морфи.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Тринідадські тайфунники гніздяться на островах Триндаді-і-Мартін-Вас, поблизу узбережжя бразильського штату Еспіріту-Санту, а також на острові Раунд-Айленд поблизу Маврикія в Індійському океані. Бродячі птахи спостерігалися на Азорських островах та на Кабо-Верде.

Тринідадські тайфунники ведуть пелагічний спосіб життя, живляться кальмарами, рибою і ракоподібними. Гніздяться в тріщинах серед скель, переважно у жовтні і квітні.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як вразливий. За оцінками дослідників, популяція тринідадських тайфунників становить приблизно 2260 птахів. Їм загрожує хижацтво з боку інтродукованих хижих ссавців.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Pterodroma arminjoniana: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 25 вересня 2022
  2. Salvadori, Tommaso (1869). Due nuove specie di uccelli della famiglia dei Caprimulgidi. Atti della Società italiana di scienze naturali: 447—458.
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  4. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Petrels, albatrosses. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 25 вересня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]