Тарасюк Василь Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тарасюк Василь Михайлович
Народився 10 жовтня 1948(1948-10-10)
Ломачинці, Сокирянський район, Чернівецька область, Українська РСР, СРСР
Помер 6 травня 2017(2017-05-06) (68 років)
Ізраїль
Країна  Росія
Діяльність політик, депутат Державної Думи РФ
Alma mater ДТЕУ, Північно-Кавказька академія державної служби і Уфинський державний нафтовий технічний університет
Науковий ступінь доктор економічних наук[d]
Знання мов російська
Членство Державна дума Федеральних зборів Російської Федерації VII скликання, Державна дума Федеральних зборів Російської Федерації VI скликанняd, Державна дума Федеральних зборів Російської Федерації V скликанняd і Державна дума Федеральних зборів РФ IV скликанняd
Посада депутат Державної Думи РФ[d], депутат Державної Думи РФ[d] і депутат Державної Думи РФ[d]
Партія Ліберально-демократична партія Росії
Нагороди
Орден Пошани (Російська Федерація) медаль ордена «За заслуги перед Вітчизною» II ступеня

Васи́ль Миха́йлович Тарасю́к (10 жовтня 1948(19481010), с. Ломачинці, Сокирянський район, Чернівецька область — 6 травня 2017, Ізраїль) — російський державний і політичний діяч, депутат Державної Думи від ЛДПР IV—VII скликань (2003—2017 р.р.). Доктор економічних наук.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 10 жовтня 1948 року в селі Ломачинці Сокирянського району Чернівецької області (Україна). У 1974 р. закінчив економічне відділення Київського торгово-економічного інституту, в 1991 р. — Уфимський нафтовий інститут, у 2000 р — Російсько-Канадський навчальний центр з перепідготовки кадрів на базі Московського економіко-енергетичного коледжу, 2012 р. завершив навчання в Російській академії народного господарства і державної служби при Президентові Російської Федерації. Трудовий шлях розпочав у м. Чернівці, у 28 років став заступником директора одного з найбільших підприємств у приміському районі Садгора. Працював у системі Міністерства рибного господарства Української РСР, згодом переїхав до західносибірського міста Когалим, працював у системі нафтової промисловості СРСР: начальником відділу робітничого постачання підприємства «Повхнефть», заступником начальника підприємства «Варьегазнефть», заступником генерального директора «Когалимнафтогаз», заступником генерального директора ТОВ «ЛУКОЙЛ — Західний Сибір». Згодом досвід і талант керівника знадобився в іншій частині Росії — Краснодарському краї, куди запросили на посаду генерального директора Афіпського нафтопереробного заводу. З 2003 р. працював у Державній Думі Росії.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Двічі обирався до Когалимської міської думи Ханти-Мансійського автономного округу (АО). Був членом Ліберально-демократичної партії Росії. Став одним із засновників Всеросійського національного союзу і очолив фракцію центру в IV Думі. Чотири рази обирався депутатом Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації, заступником голови Комітету з питань місцевого самоврядування. Був членом міжпарламентської групи ОБСЄ, членом робочої (тристоронньої) групи з удосконалення міжбюджетних відносин в Російській Федерації. Координатор депутатської групи зі зв'язків з Угорською Республікою. Член Міжпарламентської комісії зі співробітництва між Федеративними Зборами Російської Федерації і Міллі Меджлісом Азербайджанської Республіки. Дійсний член Міжнародної академії інформатизації. Доктор економічних наук. Заслужений працівник Мінпаливенерго Росії.

Нез'ясована кончина[ред. | ред. код]

6 травня 2017 р. ізраїльські ЗМІ повідомили про загибель росіянина під час купання в Мертвому морі. Біля 8 години диспетчери «Маген Адом» прийняли екстрений виклик з пляжу готелю Herods (селище Неве Зохар): рятувальники витягли на берег чоловіка без свідомості. За словами фельдшера Шані Гамліель потерпілому почав надавати першу допомогу пляжний рятувальник, але до моменту прибуття бригади «МаДа» чоловік був у стані клінічної смерті, пульс і дихання були відсутні. Реанімаційні дії не увінчались успіхом. Постраждалий перейшов у стадію біологічної смерті. Інформацію про загибель громадянина РФ підтвердив представник посольства РФ в Ізраїлі, однак ім'я загиблого не розголошувалось. 10 травня в російських ЗМІ почала появлятися інформація, що загиблим росіянином був депутат Держдуми РФ Василь Михайлович Тарасюк.

Відзнаки, нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден Пошани.
  • Медаль «Ветеран праці».
  • Медаль ордена «За заслуги перед Вітчизною» ІІ ступеня.
  • Медаль «100 років від дня заснування Державної Думи Росії»,
  • Відзнака «Парламент Росії».
  • Почесна грамота губернатора Ханти-Мансійського автономного округу.
  • Медаль «За зміцнення співдружності».
  • Почесний громадянин села Ломачинці.
  • Подяка Голови Державної Думи.

Джерела[ред. | ред. код]