Тармаширін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тармаширін
Народився невідомо
Помер 1334
неподалік Самарканду
·вбивство
Країна  Монголія
Національність монгол
Діяльність монарх
Титул хан Чагатайського улусу
Посада хан
Термін 1330—1334 роки
Попередник Дува-Тимур
Наступник Бузан-хан
Конфесія іслам
Рід Чингізиди
Батько Дува
Брати, сестри Кепек-хан, Есен-Бука, Ільчиґідай, Кончек і Дува-Тимур

Тармаширін (*д/н — 1334) — 17-й хан Чагатайського улусу в 13301334 роках. Зробив іслам офіційною релігією. Опис ставки та самого хана надав мандрівник Ібн Батута, який провів у ставці тармаширіна 54 доби.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Чингізидів. Молодший син Дуви, хана Чагатайського улусу. Про дату народження замало відомостей. Вперше відзначився у 1327—1329 років під час великого походу проти Делійського султанату. після смерті хана Ільчиґідая повернувся до Трансоксіани. У 1330 році після смерті наступного хана Дува-Тимура під час моровиці стає новим володарем Чагатайської держави.

У своїй політиці намагався поєднувати дії Кепек-хана щодо централізації та зміцнення економіки з діями Ільчиґідая стосовно розширення володінь за рахунок сусідів. Саме в його правління було остаточно завершено реформу Кепек-хана. Відбувається остаточна уніфікація вагових норм і якості металу на всіх монетних дворах держави. Було збільшено кількість монетних дворів, де карбували монети з зображенням хана — протягом 1332-1333 років додалися в Янгі-Таразі, Отрарі та Бадахшані, що свідчило про посилення інфляції.

У 1332 році здійснив похід проти держави Хулагуїдів, але невдалий. Водночас з огляду на поширення ісламу та підвищення ролі міст Мавеннахру та Семиріччя оголосив іслам офіційною релігією (перед тим сам перейшов з тегріанства до ісламу, прийнявши ім'я Ада ад-Дін), а столицю переніс до Бухари. Посилення впливу мусульман позначилося на становищі представників інших релігій: в Алмалику та інших містах Семиріччя відбулися погроми католицьких місій.

Втім, політика хана доволі швидко викликала загальне невдоволення: представники роду Чагатаїдів були невдоволені порушенням великої Яси, відмовою від зборів (курултаїв); місцеві беки і садри виступали проти централізації держави; ремісники, купці, монгольські орди в північній частині улусу виявилися незадоволенні економічним становищем. У результаті 1334 року на курултаї біля Самарканда виникла змова на чолі із Бузан-ханом проти Тармаширін. Останній намагався втекти до Газні, де сподівався отримати допомогу в Нікудерійській орді. Проте біля Балху його було схоплено, повернуто до Самарканду, де страчено. Новим ханом обрано Бузана.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Караев О. Чагатайский улус. Государство Хайду. Могулистан. — Бишкек, 1995
  • Biran, M. (2002). «The Chaghadaids and Islam: The Conversion of Tarmashirin Khan (1331-34)». Journal of the American Oriental Society. 122 (4): 742.